Hieruit blijkt volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België dat momenteel slechts 9,5% van de Belgen via aandelen of beleggingsfondsen in opkomende markten belegt.

Voor de mensen met rechtstreeks of onrechtstreeks aandelen in portefeuille, komt dit neer op ongeveer 13% van de beleggers. Dit lijkt weinig, gezien de groeilanden bijna een derde van de wereldeconomie uitmaken.

Daarbij moet men zich wel de bedenking maken dat in de wereldwijde aandelenindices de groeimarkten voorlopig nog altijd maar 10 à 15% vertegenwoordigen.

Bij de meer ervaren aandelenbeleggers blijkt de interesse voor de groeimarkten wel groter te zijn, want in deze categorie heeft 28% van de ondervraagden dergelijke activa in zijn portefeuille.

Bij de opkomende markten staat China afgaande op de ING-beleggersbarometer met stip genoteerd, want meer dan de helft van de beleggers die in de groeilanden beleggen, zegt een blootstelling op China te hebben.

Interesse voor de groeimarkten vertoont een stijgende trend

Van de beleggers die al van deze markten geproefd hebben, zegt 17% in de komende 6 maanden nog meer te gaan beleggen. Maar ook 11,6% van de beleggers die nog niet in de groeilanden belegt, zou in de komende zes maanden overwegen om in deze markten te investeren.

De "home bias", waarbij beleggers verkiezen om dicht bij huis te beleggen, lijkt volgens Peter Vanden Houte in België wat af te brokkelen, al waagt de Belg zich maar schoorvoetend buiten Europa.

Hieruit blijkt volgens Peter Vanden Houte, chief economist ING België dat momenteel slechts 9,5% van de Belgen via aandelen of beleggingsfondsen in opkomende markten belegt. Voor de mensen met rechtstreeks of onrechtstreeks aandelen in portefeuille, komt dit neer op ongeveer 13% van de beleggers. Dit lijkt weinig, gezien de groeilanden bijna een derde van de wereldeconomie uitmaken. Daarbij moet men zich wel de bedenking maken dat in de wereldwijde aandelenindices de groeimarkten voorlopig nog altijd maar 10 à 15% vertegenwoordigen. Bij de meer ervaren aandelenbeleggers blijkt de interesse voor de groeimarkten wel groter te zijn, want in deze categorie heeft 28% van de ondervraagden dergelijke activa in zijn portefeuille. Bij de opkomende markten staat China afgaande op de ING-beleggersbarometer met stip genoteerd, want meer dan de helft van de beleggers die in de groeilanden beleggen, zegt een blootstelling op China te hebben. Interesse voor de groeimarkten vertoont een stijgende trend Van de beleggers die al van deze markten geproefd hebben, zegt 17% in de komende 6 maanden nog meer te gaan beleggen. Maar ook 11,6% van de beleggers die nog niet in de groeilanden belegt, zou in de komende zes maanden overwegen om in deze markten te investeren. De "home bias", waarbij beleggers verkiezen om dicht bij huis te beleggen, lijkt volgens Peter Vanden Houte in België wat af te brokkelen, al waagt de Belg zich maar schoorvoetend buiten Europa.