Milde recessie lijkt in Japan nog moeilijk te vermijden

De tijdens de eerste zes maanden in Japan opgetekende groei lijkt volgens Belfius Research stil te vallen. Die opmars was natuurlijk gevleid door de vergelijking met de zeer zwakke performance vooral in het tweede kwartaal van 2011 na de aardbeving en de kernramp.

In de voorbije maanden is er een duidelijk tegenvallende evolutie van de vertrouwensindicatoren. De voorraden stapelen zich op wat de industriële productie afremt.

De gezinsbestedingen evolueren nog positief dank zij de nog geruststellende evolutie van de arbeidsmarkt en misschien ook de regeringsbeslissing om de BTW van 5 tot 10% te verhogen tussen nu en 2015 voor zover de economie het toelaat.

Japans handelstekort vertoont structurele kenmerken

De overheidsbestedingen blijven overeind. De bedrijfsinvesteringen groeien nog, hoewel de bezetting van de productiecapaciteit niet meer stijgt.

De grootste handicap is de negatieve ontwikkeling van de uitvoer omwille van de politieke discussie met China over enkele eilandjes, de vrij dure yen en ook de gevoelige verzwakking van de westerse economie, met vooral de recessie in de eurozone.

Het handelstekort vertoont volgens Belfius Research stilaan structurele kenmerken vermits het reeds ruim 18 maanden aanhoudt..

Toch blijft er een weliswaar krimpend overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans dankzij de aanhoudende inkomstenstroom uit opgebouwde buitenlandse bezittingen. De inflatie flirt met een negatieve groei, zoals dat reeds enkele jaren het geval is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content