Dat de wereldeconomie stilaan aan het afglijden is naar een gesynchroniseerde groeivertraging (en misschien zelfs een nieuwe recessie) is de afgelopen weken voor iedereen duidelijker en duidelijker geworden.

Vorige kregen de financiële markten nog tegenvallend nieuws over het Chinese producentenvertrouwen te verwerken (onder het kritische niveau van 50 gedaald wat op een inkrimping van de industriële activiteit wijst), vrijdag was Duitsland (de enige nog resterende groeimotor van de eurozone) aan de beurt.

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juni iets harder gedaald dan verwacht, blijkt uit de IFOindicator.

Deze indicator daalde van 106,9 punten tot 105,3 punten.

Minder vraag naar grondstoffen

Het spreekt voor zich dat het opdoemen van een wereldwijde groeivertraging zich vertaalt in een daling van de vraag naar grondstoffen. Wie de belangrijkste indices bekijkt, stelt volgens Geert Van Herck vast dat deze de afgelopen maanden al anticipeerden op lagere prijzen en een daling van de activiteiten.

Vermits Van Herck de komende maanden verder anticipeert op lagere beurzen is een verdere daling te verwachten. Hij speelt hierop in door een short ETF op de Europese grondstoffensector te kopen.

Dat de wereldeconomie stilaan aan het afglijden is naar een gesynchroniseerde groeivertraging (en misschien zelfs een nieuwe recessie) is de afgelopen weken voor iedereen duidelijker en duidelijker geworden. Vorige kregen de financiële markten nog tegenvallend nieuws over het Chinese producentenvertrouwen te verwerken (onder het kritische niveau van 50 gedaald wat op een inkrimping van de industriële activiteit wijst), vrijdag was Duitsland (de enige nog resterende groeimotor van de eurozone) aan de beurt. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juni iets harder gedaald dan verwacht, blijkt uit de IFOindicator. Deze indicator daalde van 106,9 punten tot 105,3 punten.Minder vraag naar grondstoffen Het spreekt voor zich dat het opdoemen van een wereldwijde groeivertraging zich vertaalt in een daling van de vraag naar grondstoffen. Wie de belangrijkste indices bekijkt, stelt volgens Geert Van Herck vast dat deze de afgelopen maanden al anticipeerden op lagere prijzen en een daling van de activiteiten. Vermits Van Herck de komende maanden verder anticipeert op lagere beurzen is een verdere daling te verwachten. Hij speelt hierop in door een short ETF op de Europese grondstoffensector te kopen.