Mijn naam is Cliff Fiscal, ik ga zorgen voor meer volatiliteit

De Amerikaanse verkiezingen vinden plaats aan de vooravond van een belangrijke beslissing over het Amerikaanse begrotingstekort. Ruwweg is er volgens Royal Bank of Scotland de keuze tussen twee scenario's.

In scenario 1 wordt het oplopen van het begrotingstekort gestopt, wat naar verwachting zal leiden tot een krimp van de economie in de komende jaren.

De aanstaande reductie van het tekort wordt 'Fiscal Cliff' genoemd. Scenario 2 laat het begrotingstekort verder oplopen, wat enerzijds de groei van de economie op korte termijn met rust lijkt te laten, maar anderzijds tot gevolg heeft dat het begrotingstekort in de komende tien jaar in rap tempo oploopt van 58% nu tot 90% in 2022. Voor de geïnteresseerden bevat Wikipedia een overzichtelijke beschrijving van de Fiscal Cliff met veel details.

Op 6 november 2012 wordt tijdens de Amerikaanse verkiezingen bepaald wie er leiding zal geven ten tijde van de moeilijke besluiting over de economie.

Precair is dat niet alleen de nieuwe president zal worden gekozen, maar ook het Amerikaanse Congres. Een uitslag waarbij bijvoorbeeld de Democratische partij de president levert, maar de Republikeinen de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden (of andersom) zal het maken van keuzes en implementeren van oplossingen alleen maar moeilijker maken.

Stok achter de deur

Een stok achter de deur voor de politici om tot actie over te gaan is de Budget Control Act uit 2011. Daarin ligt vast dat er vanaf 2 januari 2013 fors zal worden bezuinigd, tenzij er een alternatief plan op tafel komt en wordt goedgekeurd.

Zoals doorgewinterde beleggers weten: financiële markten houden niet van onzekerheid. Bereid u dus voor op enkele maanden met hogere volatiliteit. Analisten lijken over elkaar heen te buitelen om de volgende crash te voorspellen.

Mijn naam is Cliff Fiscal, ik ga zorgen voor meer volatiliteitDe Amerikaanse verkiezingen vinden plaats aan de vooravond van een belangrijke beslissing over het Amerikaanse begrotingstekort. Ruwweg is er volgens Royal Bank of Scotland de keuze tussen twee scenario's.In scenario 1 wordt het oplopen van het begrotingstekort gestopt, wat naar verwachting zal leiden tot een krimp van de economie in de komende jaren. De aanstaande reductie van het tekort wordt 'Fiscal Cliff' genoemd. Scenario 2 laat het begrotingstekort verder oplopen, wat enerzijds de groei van de economie op korte termijn met rust lijkt te laten, maar anderzijds tot gevolg heeft dat het begrotingstekort in de komende tien jaar in rap tempo oploopt van 58% nu tot 90% in 2022. Voor de geïnteresseerden bevat Wikipedia een overzichtelijke beschrijving van de Fiscal Cliff met veel details. Op 6 november 2012 wordt tijdens de Amerikaanse verkiezingen bepaald wie er leiding zal geven ten tijde van de moeilijke besluiting over de economie. Precair is dat niet alleen de nieuwe president zal worden gekozen, maar ook het Amerikaanse Congres. Een uitslag waarbij bijvoorbeeld de Democratische partij de president levert, maar de Republikeinen de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden (of andersom) zal het maken van keuzes en implementeren van oplossingen alleen maar moeilijker maken. Stok achter de deurEen stok achter de deur voor de politici om tot actie over te gaan is de Budget Control Act uit 2011. Daarin ligt vast dat er vanaf 2 januari 2013 fors zal worden bezuinigd, tenzij er een alternatief plan op tafel komt en wordt goedgekeurd. Zoals doorgewinterde beleggers weten: financiële markten houden niet van onzekerheid. Bereid u dus voor op enkele maanden met hogere volatiliteit. Analisten lijken over elkaar heen te buitelen om de volgende crash te voorspellen.