Sinds de grote oliecrisis van de jaren 70 heeft de westerse wereld zuiniger leren omgaan met ruwe olie. De Verenigde Staten gebruiken nog maar 60% de hoeveelheid energie per punt van het Bruto Binnenlands Product dan in 1973 het geval was. Bovendien is er onmiskenbaar een trend naar nog zuiniger energieverbruik.

De Verenigde Staten zijn momenteel voor nog maar 36% van hun olieverbruik afhankelijk van de import van olie, ten opzichte van 60% in nog 2006. Friedman is van mening dat het Midden-Oosten vooral het probleem van China aan het worden is en niet meer dat van de Verenigde Staten.

Sinds de grote oliecrisis van de jaren 70 heeft de westerse wereld zuiniger leren omgaan met ruwe olie. De Verenigde Staten gebruiken nog maar 60% de hoeveelheid energie per punt van het Bruto Binnenlands Product dan in 1973 het geval was. Bovendien is er onmiskenbaar een trend naar nog zuiniger energieverbruik. De Verenigde Staten zijn momenteel voor nog maar 36% van hun olieverbruik afhankelijk van de import van olie, ten opzichte van 60% in nog 2006. Friedman is van mening dat het Midden-Oosten vooral het probleem van China aan het worden is en niet meer dat van de Verenigde Staten.