De Zweedse centrale bank, de Riksbank, zette deze morgen de toon met een monetaire versoepeling van maar liefst 175 basispunten tot 2%. De markt ging uit van een daling van maximaal 100 basispunten of 1%. De Riksbank verklaarde verplicht te zijn door de enorme verslechtering van de economie sinds de maand oktober. Eerder op de morgen verlaagde de centrale bank van Nieuw-Zeeland reeds zijn rente tot het laagste niveau in meer dan 5 jaar.

Na de Riksbank rekent de markt erop dat de ECB met meer dan de verwachte 50 à 75 basispunten zal verlagen en dat de Bank of England meer zal doen dan de verhoopte 100 basispunten. De euro en het pond zakken op de wisselmarkten wel weg tegenover de dollar. Een agressieve renteverlaging zal beleggingen in deze munten minder aantrekkelijk maken.

Voor het overige is er niet zoveel nieuws. Credit Suisse gaat 5300 mensen of 11% van zijn werknemersbestand ontslaan en Philips van zijn kant gaf aan dat het zijn ebita-doelstelling van 2010 niet zal kunnen halen. Het aandeel gaat tegen de trend 1% lager.

Op de beurs van Brussel zijn de bankaandelen net als in de rest van Europa in goeden doen. Dexia wint 4,4% en KBC 3,5%.

Transics is de meest spectaculaire beweger met een winst van 18%; Sinds zijn begin oktober was het aandeel wel 75% van zijn waarde kwijtgespeeld.

De Zweedse centrale bank, de Riksbank, zette deze morgen de toon met een monetaire versoepeling van maar liefst 175 basispunten tot 2%. De markt ging uit van een daling van maximaal 100 basispunten of 1%. De Riksbank verklaarde verplicht te zijn door de enorme verslechtering van de economie sinds de maand oktober. Eerder op de morgen verlaagde de centrale bank van Nieuw-Zeeland reeds zijn rente tot het laagste niveau in meer dan 5 jaar.Na de Riksbank rekent de markt erop dat de ECB met meer dan de verwachte 50 à 75 basispunten zal verlagen en dat de Bank of England meer zal doen dan de verhoopte 100 basispunten. De euro en het pond zakken op de wisselmarkten wel weg tegenover de dollar. Een agressieve renteverlaging zal beleggingen in deze munten minder aantrekkelijk maken. Voor het overige is er niet zoveel nieuws. Credit Suisse gaat 5300 mensen of 11% van zijn werknemersbestand ontslaan en Philips van zijn kant gaf aan dat het zijn ebita-doelstelling van 2010 niet zal kunnen halen. Het aandeel gaat tegen de trend 1% lager.Op de beurs van Brussel zijn de bankaandelen net als in de rest van Europa in goeden doen. Dexia wint 4,4% en KBC 3,5%. Transics is de meest spectaculaire beweger met een winst van 18%; Sinds zijn begin oktober was het aandeel wel 75% van zijn waarde kwijtgespeeld.