De markt had een zwak banenrapport verwacht gezien de zwakke macro-cijfers van de voorbije weken. In de maand november was de economische vertraging ongezien, lieten daarenboven verschillende bedrijfsleiders optekenen. Gemiddeld rekenden economen op een verlies van een kleine 350.000 banen. Hier en daar waren er wel enkelingen die 400 à 450.000 in het vooruitzicht stelden. De verbazing was echter wel groot toen 533.000 op de schermen verscheen, het grootste maandverlies sinds 1974.

De vrees voor een zeer diepe recessie en een groter dan verwachte terugval van de bedrijfswinsten overmeesterde meteen de gemiddelde investeerder. Het gebrekkig doorvloeien van kredieten naar bedrijven mist zijn effect duidelijk niet. De Europese beurzen zakten meteen verder terwijl de futures op de verschillende Amerikaanse indices ook krachtig terugvielen. Op de wisselmarkten heeft de dollar echter geen last van het zwakke cijfer en gaat zelfs hoger tegenover zowat alle munten.

Dat de werkloosheidsgraad op 6,7% in plaats van de gevreesde 6,9% uitkwam, was slechts een doekje voor het bloeden. De kans dat de komende maanden nog meer banen sneuvelen is zeer groot aangezien we dagelijks om de oren geslagen worden met enorme besparingsrondes. Een faillissement van de grote drie autoconstructeurs zou extra hard aankomen.

Op de beurs van Brussel hebben banken en industrieel getinte bedrijven het niet onder de markt. Bekaert laat 8% liggen en Agfa-Gevaert 7%. Dexia wordt 4% goedkoper terwijl KBC 2,5% achteruit moet. CFE is de sterkste verliezer met een val van 10% nadat KBC Securities zijn koersdoel voor het aandeel verlaagde van 60 naar 45 EUR.

Biotechgroep Devgen blijft ondertussen maar wegzakken. Vandaag verliest het opnieuw 4%. Sinds begin deze week verloor het aandeel bijna 25% van zijn waarde. Marktwaarnemers wijzen op technische verkoopdruk. Roularta kan zich herstellen van de enorme verliezen van de voorbije weken en gaat 12% hoger.

De markt had een zwak banenrapport verwacht gezien de zwakke macro-cijfers van de voorbije weken. In de maand november was de economische vertraging ongezien, lieten daarenboven verschillende bedrijfsleiders optekenen. Gemiddeld rekenden economen op een verlies van een kleine 350.000 banen. Hier en daar waren er wel enkelingen die 400 à 450.000 in het vooruitzicht stelden. De verbazing was echter wel groot toen 533.000 op de schermen verscheen, het grootste maandverlies sinds 1974. De vrees voor een zeer diepe recessie en een groter dan verwachte terugval van de bedrijfswinsten overmeesterde meteen de gemiddelde investeerder. Het gebrekkig doorvloeien van kredieten naar bedrijven mist zijn effect duidelijk niet. De Europese beurzen zakten meteen verder terwijl de futures op de verschillende Amerikaanse indices ook krachtig terugvielen. Op de wisselmarkten heeft de dollar echter geen last van het zwakke cijfer en gaat zelfs hoger tegenover zowat alle munten. Dat de werkloosheidsgraad op 6,7% in plaats van de gevreesde 6,9% uitkwam, was slechts een doekje voor het bloeden. De kans dat de komende maanden nog meer banen sneuvelen is zeer groot aangezien we dagelijks om de oren geslagen worden met enorme besparingsrondes. Een faillissement van de grote drie autoconstructeurs zou extra hard aankomen. Op de beurs van Brussel hebben banken en industrieel getinte bedrijven het niet onder de markt. Bekaert laat 8% liggen en Agfa-Gevaert 7%. Dexia wordt 4% goedkoper terwijl KBC 2,5% achteruit moet. CFE is de sterkste verliezer met een val van 10% nadat KBC Securities zijn koersdoel voor het aandeel verlaagde van 60 naar 45 EUR. Biotechgroep Devgen blijft ondertussen maar wegzakken. Vandaag verliest het opnieuw 4%. Sinds begin deze week verloor het aandeel bijna 25% van zijn waarde. Marktwaarnemers wijzen op technische verkoopdruk. Roularta kan zich herstellen van de enorme verliezen van de voorbije weken en gaat 12% hoger.