Met gespreide beleggingen in obligaties viel in 2013 goed geld te verdienen

In tegenstelling tot het afgelopen jaar, werd 2013 volgens professor Stefan Duchateau onthaald met enig economisch en financieel optimisme.

Dit vormt op zich natuurlijk geen enkele garantie op een goed ( of slecht ) beursjaar. In 2012 gingen de beurzen er zelfs gemiddeld zo’n 10% op vooruit, tegen de meeste voorspellingen in.

Maar deze stijging lag toch in lijn met objectieve winstverwachtingen en ontwikkelingen van rentevoeten, zoals Duchateau die vorig jaar vooropstelde.

Hierbij mag zeker niet worden voorbijgegaan aan de meer dan uitstekende prestaties van (gespreide beleggingen in ) bedrijfsobligaties, high yield en emerging market bonds.

Het beperkte rendement dat op risicovrije obligaties werd geboden, zette volgens Duchateau een gerichte zoektocht op gang naar obligaties met een voldoende vergoeding voor het kredietrisico dat wordt gelopen.

De stelselmatige afname van de rente in het algemeen en de risicopremies op dit type van obligaties in het bijzonder, zorgden vervolgens voor een eenmalig koerseffect van substantiële orde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content