De vraag is echter of deze staatsobligaties wel de juiste bescherming bieden. Sommige beleggers vrezen dat er zich hier een nieuwe zeepbel aan het vormen is.

Merrill Lynch adviseert de beleggers om het geweer radicaal van schouder te veranderen. De afdeling vermogensbeheer van ML heeft een brief rondgestuurd naar de meest welgestelde klanten met het advies om de geografische spreiding van de portefeuille te wijzigen.

Westerse dominantie

In het laatste kwart van de 20ste eeuw werd de financiële wereld gedomineerd door het westen, meer bepaald door Amerikaanse banken en financiële instellingen.

Dat is echter niet langer het geval, er heeft zich een geografische verschuiving plaatsgevonden.

De beleggers moeten zodoende op een andere manier leren denken. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn te beleggen in bedrijven (via aandelen of obligaties) dan in individuele landen. Bedrijven zijn betrouwbaarder, transparanter en meer georiënteerd op groei.

Dat betekent dat er met nieuwe bestemmingen moet rekening worden gehouden, bijvoorbeeld Ghana en Indonesië. Australische staatsobligaties en bankobligaties uit Singapore kunnen eveneens een vast onderdeel van een beleggingsportefeuille uitmaken.

De vraag is echter of deze staatsobligaties wel de juiste bescherming bieden. Sommige beleggers vrezen dat er zich hier een nieuwe zeepbel aan het vormen is. Merrill Lynch adviseert de beleggers om het geweer radicaal van schouder te veranderen. De afdeling vermogensbeheer van ML heeft een brief rondgestuurd naar de meest welgestelde klanten met het advies om de geografische spreiding van de portefeuille te wijzigen. Westerse dominantie In het laatste kwart van de 20ste eeuw werd de financiële wereld gedomineerd door het westen, meer bepaald door Amerikaanse banken en financiële instellingen. Dat is echter niet langer het geval, er heeft zich een geografische verschuiving plaatsgevonden. De beleggers moeten zodoende op een andere manier leren denken. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn te beleggen in bedrijven (via aandelen of obligaties) dan in individuele landen. Bedrijven zijn betrouwbaarder, transparanter en meer georiënteerd op groei. Dat betekent dat er met nieuwe bestemmingen moet rekening worden gehouden, bijvoorbeeld Ghana en Indonesië. Australische staatsobligaties en bankobligaties uit Singapore kunnen eveneens een vast onderdeel van een beleggingsportefeuille uitmaken.