Het belangrijkste medicijn Singulair levert nauwelijks meer iets op als gevolg van de concurrentie van generieke medicijnen, maar de gevarieerde portfolio van Merck weet dit effect te verzachten. Ook de geboekte vooruitgang in de pijplijn van nieuwe medicijnen sterkt ons in onze mening.

De toegenomen generieke concurrentie en de lagere groei van belangrijke producten leidde in het eerste kwartaal tot een daling van de omzet met 7%.

Deze daling was deels de reden dat Merck de verwachting voor de winst per aandeel voor 2013 met 4% moest verlagen tot USD 3,45 tot 3,55.

ABN Amro verwacht dat deze nieuwe doelstelling gehaald zal worden en vermoedde al dat de vorige doelstelling te hoog gegrepen was.

In het eerste kwartaal nam de generieke competitie voor ademhalingsmedicijn Singulair in snel tempo toe. Tegelijkertijd is er zwakte bij diabetesmedicijn Januvia, die erop duidt dat we het hoogtepunt daar gezien hebben. De marktpenetratie is zo groot dat die weinig kan toenemen, terwijl de prijzen dalen door toenemende concurrentie.

Merck boekt vooruitgang in z'n pijplijn, maar moet nog altijd de productiviteit verhogen om het lange termijn-groeipotentieel te versnellen. ABN Amro heeft een neutraal advies.

Het belangrijkste medicijn Singulair levert nauwelijks meer iets op als gevolg van de concurrentie van generieke medicijnen, maar de gevarieerde portfolio van Merck weet dit effect te verzachten. Ook de geboekte vooruitgang in de pijplijn van nieuwe medicijnen sterkt ons in onze mening. De toegenomen generieke concurrentie en de lagere groei van belangrijke producten leidde in het eerste kwartaal tot een daling van de omzet met 7%. Deze daling was deels de reden dat Merck de verwachting voor de winst per aandeel voor 2013 met 4% moest verlagen tot USD 3,45 tot 3,55. ABN Amro verwacht dat deze nieuwe doelstelling gehaald zal worden en vermoedde al dat de vorige doelstelling te hoog gegrepen was. In het eerste kwartaal nam de generieke competitie voor ademhalingsmedicijn Singulair in snel tempo toe. Tegelijkertijd is er zwakte bij diabetesmedicijn Januvia, die erop duidt dat we het hoogtepunt daar gezien hebben. De marktpenetratie is zo groot dat die weinig kan toenemen, terwijl de prijzen dalen door toenemende concurrentie. Merck boekt vooruitgang in z'n pijplijn, maar moet nog altijd de productiviteit verhogen om het lange termijn-groeipotentieel te versnellen. ABN Amro heeft een neutraal advies.