Groot is de verrassing nu de halfgeleiderproducent met een afwaardering van 4,25 miljoen EUR op een CDO-portefeuille op de proppen is gekomen. Een groot bedrag voor een niet-financiële instelling en rijkelijk laat.

Onaangename verrassing

Een donderslag bij heldere hemel die afboeking omdat Melexis tot nu toe met geen woord had gerept over verliezen op zijn cash-portefeuille en -beleggingen. Bijna niemand wist trouwens dat Melexis, om de opbrengsten op zijn beleggingen wat aan te zwengelen, een portefeuille bestaande uit CDO's (collateralised debt obligation) had opgebouwd. Een CDO is een obligatieportefeuille waarvoor een aantal bedrijfsleningen als zekerheid dient. Vaak gaat het om een portefeuille van wel 100 leningen met een hoger dan gemiddelde rente. Hoe heeft het zo lang kunnen duren? Dergelijke producten zijn al meer dan anderhalf jaar waarde aan het inboeten en nu pas komt de groep hiermee naar buiten. Melexis is waarschijnlijk in dezelfde val getrapt als zovele financiële instellingen voor hen. Wachten om de ware toedracht de wereld in te sturen in de hoop dat de onderliggende toxische producten herstellen en men niets hoeft te zeggen. IJdele hoop zo blijkt achteraf en geen goede zet om het vertrouwen van de markt te herstellen, me dunkt.

Melexis heeft op het einde van het jaar 4,25 miljoen EUR moeten afschrijven op een totale portefeuille van 15 miljoen EUR. De groep onderstreept dat het overige bedrag intact is en nog steeds de vooropgestelde rente oplevert. Indien de kredietmarkten het lichte herstel van januari niet kunnen verderzetten, is de kans bijzonder groot dat Melexis extra verliezen moet opbiechten.

Cijferrapport

Door het voorgaande zijn de cijfers wat naar de achtergrond verdwenen. Veel verrassingen waren er niet in te vinden. De omzet daalde met 35% in het vierde kwartaal tot 33,7 miljoen EUR, grotendeels in lijn met de voorlopige cijfers die de groep enkele weken geleden reeds bekendmaakte. Op operationeel vlak is de groep nog winstgevend. De bedrijfswinst kwam na aftrek van herstructureringslasten op 0,1 miljoen EUR uit. Netto moest Melexis door de uitzonderlijke afschrijving een verlies toestaan van 3 miljoen EUR.

De moeilijke omstandigheden noopten Melexis ook om zijn vooruitzichten neerwaarts bij te schaven. Voor het eerste kwartaal schuift de groep een omzetdaling tussen 20 à 35% naar voor. Klanten blijven aankopen uitstellen omdat ze eerst door hun voorraden heen willen. Voor het hele jaar rekent Melexis verkopen van 155 miljoen EUR naar voor bij een bedrijfswint van minimum 22 miljoen EUR. Het management rekent met deze cijfers duidelijk op een marktherstel in het tweede halfjaar.

Groot is de verrassing nu de halfgeleiderproducent met een afwaardering van 4,25 miljoen EUR op een CDO-portefeuille op de proppen is gekomen. Een groot bedrag voor een niet-financiële instelling en rijkelijk laat.Onaangename verrassing Een donderslag bij heldere hemel die afboeking omdat Melexis tot nu toe met geen woord had gerept over verliezen op zijn cash-portefeuille en -beleggingen. Bijna niemand wist trouwens dat Melexis, om de opbrengsten op zijn beleggingen wat aan te zwengelen, een portefeuille bestaande uit CDO's (collateralised debt obligation) had opgebouwd. Een CDO is een obligatieportefeuille waarvoor een aantal bedrijfsleningen als zekerheid dient. Vaak gaat het om een portefeuille van wel 100 leningen met een hoger dan gemiddelde rente. Hoe heeft het zo lang kunnen duren? Dergelijke producten zijn al meer dan anderhalf jaar waarde aan het inboeten en nu pas komt de groep hiermee naar buiten. Melexis is waarschijnlijk in dezelfde val getrapt als zovele financiële instellingen voor hen. Wachten om de ware toedracht de wereld in te sturen in de hoop dat de onderliggende toxische producten herstellen en men niets hoeft te zeggen. IJdele hoop zo blijkt achteraf en geen goede zet om het vertrouwen van de markt te herstellen, me dunkt. Melexis heeft op het einde van het jaar 4,25 miljoen EUR moeten afschrijven op een totale portefeuille van 15 miljoen EUR. De groep onderstreept dat het overige bedrag intact is en nog steeds de vooropgestelde rente oplevert. Indien de kredietmarkten het lichte herstel van januari niet kunnen verderzetten, is de kans bijzonder groot dat Melexis extra verliezen moet opbiechten.Cijferrapport Door het voorgaande zijn de cijfers wat naar de achtergrond verdwenen. Veel verrassingen waren er niet in te vinden. De omzet daalde met 35% in het vierde kwartaal tot 33,7 miljoen EUR, grotendeels in lijn met de voorlopige cijfers die de groep enkele weken geleden reeds bekendmaakte. Op operationeel vlak is de groep nog winstgevend. De bedrijfswinst kwam na aftrek van herstructureringslasten op 0,1 miljoen EUR uit. Netto moest Melexis door de uitzonderlijke afschrijving een verlies toestaan van 3 miljoen EUR. De moeilijke omstandigheden noopten Melexis ook om zijn vooruitzichten neerwaarts bij te schaven. Voor het eerste kwartaal schuift de groep een omzetdaling tussen 20 à 35% naar voor. Klanten blijven aankopen uitstellen omdat ze eerst door hun voorraden heen willen. Voor het hele jaar rekent Melexis verkopen van 155 miljoen EUR naar voor bij een bedrijfswint van minimum 22 miljoen EUR. Het management rekent met deze cijfers duidelijk op een marktherstel in het tweede halfjaar.