Meevallende indicatoren houden de Amerikaanse beurzen in het zadel, want zowel de cijfers over de bestellingen van duurzame goederen als die over de 'pending home sales' waren meevallers. Daarmee werd de negatieve trend van vorige week doorbroken.

Amerikaanse macro-economische indicatoren vielen tot dusver tegen

De financiële markten kregen voordien opnieuw een hele reeks tegenvallende macro-economische cijfers te verwerken. Toch bleef het verlies van de S&P500 op weekbasis beperkt tot 0,6 procent. In China daalde de voorlopige PMI index die de industriële activiteit meet naar het laagste peil in 7 maanden.

In de eurozone liet de verwerkende industrie de sterkste achteruitgang in 3 jaar optekenen. Ook het Duitse ondernemerssentiment, gemeten door de Ifo-index, daalde naar het laagste niveau sinds maart vorig jaar.

De Verenigde Staten presteerden vorige week nauwelijks beter met een lager dan verwachte verkoop van bestaande woningen en een nieuwe toename van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen.

Daarnaast liet de industriële activiteit in de regio Philadelphia de grootste achteruitgang van het voorbije jaar optekenen. De Amerikaanse centrale bank besliste om voorlopig niet met een derde ronde kwantitatieve versoepeling (QE3) uit te pakken. Dit gebeurde eigenlijk wel, zij het met een omweg.

De Fed zal namelijk een vervolg breien aan 'operatie Twist', die normaal deze maand eindigde. De Fed zal het resterende schuldpapier met een looptijd van 3 jaar of korter verkopen en vervangen door schuldpapier met looptijden van 6 jaar en langer.

Op die manier is een lage lange rente gegarandeerd.

In de marge van de monetaire vergadering stelde de Fed de groeiverwachtingen voor 2012 neerwaarts bij. De centrale bank verwacht nu een groei van 1,9 tot 2,4 procent tegenover nog 2,4 tot 2,9 procent vorige maand.

Meevallende indicatoren houden de Amerikaanse beurzen in het zadel, want zowel de cijfers over de bestellingen van duurzame goederen als die over de 'pending home sales' waren meevallers. Daarmee werd de negatieve trend van vorige week doorbroken. Amerikaanse macro-economische indicatoren vielen tot dusver tegen De financiële markten kregen voordien opnieuw een hele reeks tegenvallende macro-economische cijfers te verwerken. Toch bleef het verlies van de S&P500 op weekbasis beperkt tot 0,6 procent. In China daalde de voorlopige PMI index die de industriële activiteit meet naar het laagste peil in 7 maanden. In de eurozone liet de verwerkende industrie de sterkste achteruitgang in 3 jaar optekenen. Ook het Duitse ondernemerssentiment, gemeten door de Ifo-index, daalde naar het laagste niveau sinds maart vorig jaar. De Verenigde Staten presteerden vorige week nauwelijks beter met een lager dan verwachte verkoop van bestaande woningen en een nieuwe toename van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen. Daarnaast liet de industriële activiteit in de regio Philadelphia de grootste achteruitgang van het voorbije jaar optekenen. De Amerikaanse centrale bank besliste om voorlopig niet met een derde ronde kwantitatieve versoepeling (QE3) uit te pakken. Dit gebeurde eigenlijk wel, zij het met een omweg. De Fed zal namelijk een vervolg breien aan 'operatie Twist', die normaal deze maand eindigde. De Fed zal het resterende schuldpapier met een looptijd van 3 jaar of korter verkopen en vervangen door schuldpapier met looptijden van 6 jaar en langer. Op die manier is een lage lange rente gegarandeerd. In de marge van de monetaire vergadering stelde de Fed de groeiverwachtingen voor 2012 neerwaarts bij. De centrale bank verwacht nu een groei van 1,9 tot 2,4 procent tegenover nog 2,4 tot 2,9 procent vorige maand.