Verliezen op financiële markten vallen nog mee

Vergeleken met andere crises uit het verleden vallen de verliezen op de financiële markt in de eurocrisis nog mee. In de crises in Mexico (1994), Azië (1997), Rusland (1998) en Argentinië (2000) daalden aandelenmarkten in betrokken landen met gemiddeld 65%, constateert Goldman Sachs.

Alleen Griekenland overtreft nu dit cijfer (80%), terwijl Portugal, Spanje en Italië uitkomen op een 50%. De bank constateert ook dat genoemde landen in eerdere crises snel weer een sterke opleving kenden, terwijl voor de eurozone vooralsnog een 'doormodderscenario' wordt voorzien.

Inflatie in eurozone lager

Inflatie in de periferie van de eurozone was voor de crisis hoger dan het gemiddelde in de eurozone, waardoor volgens Goldman Sachs hun concurrentiepositie ten opzichte van de kern verslechterde.

Nu is in die landen de inflatie echter juist lager, hetgeen kan helpen met het weer verbeteren van deze relatieve positie. Maar het is de vraag of deze aanpassing snel genoeg gaat en niet ook andere maatregelen nodig zijn.

Verliezen op financiële markten vallen nog mee Vergeleken met andere crises uit het verleden vallen de verliezen op de financiële markt in de eurocrisis nog mee. In de crises in Mexico (1994), Azië (1997), Rusland (1998) en Argentinië (2000) daalden aandelenmarkten in betrokken landen met gemiddeld 65%, constateert Goldman Sachs. Alleen Griekenland overtreft nu dit cijfer (80%), terwijl Portugal, Spanje en Italië uitkomen op een 50%. De bank constateert ook dat genoemde landen in eerdere crises snel weer een sterke opleving kenden, terwijl voor de eurozone vooralsnog een 'doormodderscenario' wordt voorzien. Inflatie in eurozone lager Inflatie in de periferie van de eurozone was voor de crisis hoger dan het gemiddelde in de eurozone, waardoor volgens Goldman Sachs hun concurrentiepositie ten opzichte van de kern verslechterde. Nu is in die landen de inflatie echter juist lager, hetgeen kan helpen met het weer verbeteren van deze relatieve positie. Maar het is de vraag of deze aanpassing snel genoeg gaat en niet ook andere maatregelen nodig zijn.