Paul Krugman is van mening dat het onverstandig is om fors te besparen op een moment dat de economie zwak is. Een al zwakke economie zou op die manier nog verder verzwakken. Krugman wil dan ook de besparingen uitstellen tot een moment dat de economie het weer beter stelt.

Niall Ferguson is het daar dus niet mee eens. Hij pakt uit met een historisch argument, meer bepaald de geschiedenis zelf. De geschiedenis vertelt ons volgens Ferguson dat landen die te diep in de schulden doken simpelweg failliet gingen.

Anderzijds is hij zeker niet wanhopig, er is absoluut nog hoop. Het komt er alleen op aan om de overheidsuitgaven onder controle te houden en niet uit de hand te laten lopen.

Beleggers moeten er zeker van zijn dat de Amerikaanse staatsschulden in de hand worden gehouden en dus betrouwbare investeringen zijn.

Bedrijven moeten er anderzijds van overtuigd zijn dat ze kunnen aanwerven en investeren zonder dat er binnen enkele maanden zware belastingverhogingen op komst zijn. In die zin is volgens Krugman zijn pleidooi voor meer besparingen een positief pleidooi.

Paul Krugman is van mening dat het onverstandig is om fors te besparen op een moment dat de economie zwak is. Een al zwakke economie zou op die manier nog verder verzwakken. Krugman wil dan ook de besparingen uitstellen tot een moment dat de economie het weer beter stelt. Niall Ferguson is het daar dus niet mee eens. Hij pakt uit met een historisch argument, meer bepaald de geschiedenis zelf. De geschiedenis vertelt ons volgens Ferguson dat landen die te diep in de schulden doken simpelweg failliet gingen. Anderzijds is hij zeker niet wanhopig, er is absoluut nog hoop. Het komt er alleen op aan om de overheidsuitgaven onder controle te houden en niet uit de hand te laten lopen. Beleggers moeten er zeker van zijn dat de Amerikaanse staatsschulden in de hand worden gehouden en dus betrouwbare investeringen zijn. Bedrijven moeten er anderzijds van overtuigd zijn dat ze kunnen aanwerven en investeren zonder dat er binnen enkele maanden zware belastingverhogingen op komst zijn. In die zin is volgens Krugman zijn pleidooi voor meer besparingen een positief pleidooi.