Met name in Zuid-Afrika lag de mijnproductie volgens Royal Bank of Scotland hoger. Tegelijk stegen ook de productiekosten met 14,3 procent door hogere energiekosten en duurder arbeid.

Het globale aanbod (dus inclusief recyclage) lag met 7,4 miljoen troy ounce 4,9 procent boven het niveau van een jaar eerder.

CPM Group verwacht dat het aanbod dit jaar verder zal toenemen naar 7,9 miljoen troy ounce. Aan de vraagzijde maakte de consumptie van de automobielsector een flinke sprong.

In vergelijking met 2009 werd 12,6 procent meer platina gebruikt bij de productie van katalysatoren.

Ook de investeringsvraag nam een hoge vlucht. Er werden 6 nieuwe trackers met platina als onderliggende waarde gelanceerd die samen meer dan 551.000 troy ounce aantrokken.

Met name in Zuid-Afrika lag de mijnproductie volgens Royal Bank of Scotland hoger. Tegelijk stegen ook de productiekosten met 14,3 procent door hogere energiekosten en duurder arbeid. Het globale aanbod (dus inclusief recyclage) lag met 7,4 miljoen troy ounce 4,9 procent boven het niveau van een jaar eerder. CPM Group verwacht dat het aanbod dit jaar verder zal toenemen naar 7,9 miljoen troy ounce. Aan de vraagzijde maakte de consumptie van de automobielsector een flinke sprong. In vergelijking met 2009 werd 12,6 procent meer platina gebruikt bij de productie van katalysatoren. Ook de investeringsvraag nam een hoge vlucht. Er werden 6 nieuwe trackers met platina als onderliggende waarde gelanceerd die samen meer dan 551.000 troy ounce aantrokken.