Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, meldde dat de huidige recessie zeker de langste en diepste zal zijn sinds de jaren '30. Volgens Greenspan is meer overheidshulp noodzakelijk om het Amerikaanse financiële systeem te stabiliseren.

President Obama doet er intussen alles aan om het vertrouwen terug te brengen maar slaagt er voorlopig niet in om het sentiment in de economie en de financiële markten te keren.

Zo maakte hij onlangs bekend dat 75 miljard dollar wordt vrijgemaakt om de huizencrisis het hoofd te bieden. Tussen de 7 en 9 miljard dollar wordt ter beschikking gesteld van huiseigenaars om gedwongen verkopen te vermijden. Verder wordt de steun voor de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac verdubbeld.

Met het huizenprogramma hoopt Obama het recordaantal gedwongen verkopen terug te dringen. Het voorbije jaar werden 3 miljoen woningen waarvan de eigenaars hun lening niet meer konden afbetalen, te koop gezet.

Dit leidde tot een daling van de prijzen en kostte de banken honderden miljarden dollar.

Naar schatting hebben zeven tot negen miljoen gezinnen in de Verenigde Staten het nog altijd moeilijk hun woonkrediet af te lossen. Een deel van hen zal nu bijvoorbeeld de voorwaarden van hun lening kunnen laten herzien. Op die manier wil de regering het aantal gedwongen verkopen verminderen en de val van de huizenprijzen stoppen.

Hier en daar duiken volgens P&B Invest ook lichtpunten op. Zo stegen de Amerikaanse consumentenuitgaven in januari voor het eerst in 6 maanden tijd.

De spaarratio is ondertussen gestegen naar 5 procent in de Verenigde Staten, het hoogste niveau sinds 1995. In 2000 hadden de Amerikanen nog een negatieve spaarratio van -1,5 procent.

Ook toont een maandelijkse rondvraag onder de Amerikaanse banken dat de bereidwilligheid om te lenen aan bedrijven en consumenten in januari wederom verbeterde, zo merkt P&B Invest op.

Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, meldde dat de huidige recessie zeker de langste en diepste zal zijn sinds de jaren '30. Volgens Greenspan is meer overheidshulp noodzakelijk om het Amerikaanse financiële systeem te stabiliseren.President Obama doet er intussen alles aan om het vertrouwen terug te brengen maar slaagt er voorlopig niet in om het sentiment in de economie en de financiële markten te keren. Zo maakte hij onlangs bekend dat 75 miljard dollar wordt vrijgemaakt om de huizencrisis het hoofd te bieden. Tussen de 7 en 9 miljard dollar wordt ter beschikking gesteld van huiseigenaars om gedwongen verkopen te vermijden. Verder wordt de steun voor de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac verdubbeld.Met het huizenprogramma hoopt Obama het recordaantal gedwongen verkopen terug te dringen. Het voorbije jaar werden 3 miljoen woningen waarvan de eigenaars hun lening niet meer konden afbetalen, te koop gezet. Dit leidde tot een daling van de prijzen en kostte de banken honderden miljarden dollar.Naar schatting hebben zeven tot negen miljoen gezinnen in de Verenigde Staten het nog altijd moeilijk hun woonkrediet af te lossen. Een deel van hen zal nu bijvoorbeeld de voorwaarden van hun lening kunnen laten herzien. Op die manier wil de regering het aantal gedwongen verkopen verminderen en de val van de huizenprijzen stoppen.Hier en daar duiken volgens P&B Invest ook lichtpunten op. Zo stegen de Amerikaanse consumentenuitgaven in januari voor het eerst in 6 maanden tijd. De spaarratio is ondertussen gestegen naar 5 procent in de Verenigde Staten, het hoogste niveau sinds 1995. In 2000 hadden de Amerikanen nog een negatieve spaarratio van -1,5 procent.Ook toont een maandelijkse rondvraag onder de Amerikaanse banken dat de bereidwilligheid om te lenen aan bedrijven en consumenten in januari wederom verbeterde, zo merkt P&B Invest op.