Fred Bergsten, hoofd van het Peterson Institute for International Economics, stelde gisteren een rapport voor waarin werd gesteld dat een opwaardering van de Chinese yuan tot 1,20 miljoen nieuwe jobs in de Verenigde Staten kan creëren.

China staat niet alleen onder druk, ook van Hong Kong, Taiwan, Maleisië en Singapore wordt gevraagd om hun munt in waarde te laten stijgen. Het viertal doet dat om geen marktaandeel te verliezen ten opzichte van China.

Bergsten stelt voor om China en de vier andere landen in een in april verschijnend rapport te beschuldigen van manipuleren van de valutakoersen. Dat rapport wordt door de medewerkers van president Obama gepubliceerd.

Volgens Bergsen is de yuan ten opzichte van de dollar ongeveer 40% ondergewaardeerd. De onderwaardering van de andere vier valuta's zouden in dezelfde orde van grootte liggen.

De conclusie is volgens hem duidelijk: het opwaarderen van de koers van de yuan zou de beste maatregel zijn die de Verenigde Staten kunnen treffen om zowel de werkloosheid te stimuleren als om hun deficiet op de handelsbalans aan te pakken.

Fred Bergsten, hoofd van het Peterson Institute for International Economics, stelde gisteren een rapport voor waarin werd gesteld dat een opwaardering van de Chinese yuan tot 1,20 miljoen nieuwe jobs in de Verenigde Staten kan creëren. China staat niet alleen onder druk, ook van Hong Kong, Taiwan, Maleisië en Singapore wordt gevraagd om hun munt in waarde te laten stijgen. Het viertal doet dat om geen marktaandeel te verliezen ten opzichte van China. Bergsten stelt voor om China en de vier andere landen in een in april verschijnend rapport te beschuldigen van manipuleren van de valutakoersen. Dat rapport wordt door de medewerkers van president Obama gepubliceerd. Volgens Bergsen is de yuan ten opzichte van de dollar ongeveer 40% ondergewaardeerd. De onderwaardering van de andere vier valuta's zouden in dezelfde orde van grootte liggen. De conclusie is volgens hem duidelijk: het opwaarderen van de koers van de yuan zou de beste maatregel zijn die de Verenigde Staten kunnen treffen om zowel de werkloosheid te stimuleren als om hun deficiet op de handelsbalans aan te pakken.