In België beweert iets meer dan een derde van de ondervraagden financiële hulp te hebben genoten, hetzij bij de aankoop, hetzij bij de afbetaling van de woning.

In Italië betreft het zelfs bijna 70% van de respondenten. Nederland is de uitschieter aan de andere kant, want daar beweert 82% van de bevolking geen enkele steun te hebben genoten van ouders of verwanten bij het realiseren van hun vastgoeddroom.

Een fenomeen van alle tijden

Steun van familie blijkt overigens van alle tijden te zijn. Bij de 55-plussers geeft immers 31% van de respondenten toe een financieel duwtje in de rug te hebben genoten bij de aankoop van de woning. Het valt wel op dat dit percentage bij de jongere bevolking iets hoger ligt.

Bij de leeftijdscategorieën onder de 35 jaar zegt meer dan 50% financiële steun te hebben gekregen bij de aankoop van zijn woning.

Deze tendens is in België niet anders. "We zien dat bij de mensen ouder dan 45 jaar een kwart steun heeft gekregen van familie. Bij de bevolking onder de 45 jaar en voor recente aankopen, stijgt dat cijfer tot 45%. Vooral in de Brusselse agglomeratie is dat het geval," zegt Peter Vanden Houte.

In België beweert iets meer dan een derde van de ondervraagden financiële hulp te hebben genoten, hetzij bij de aankoop, hetzij bij de afbetaling van de woning. In Italië betreft het zelfs bijna 70% van de respondenten. Nederland is de uitschieter aan de andere kant, want daar beweert 82% van de bevolking geen enkele steun te hebben genoten van ouders of verwanten bij het realiseren van hun vastgoeddroom. Een fenomeen van alle tijdenSteun van familie blijkt overigens van alle tijden te zijn. Bij de 55-plussers geeft immers 31% van de respondenten toe een financieel duwtje in de rug te hebben genoten bij de aankoop van de woning. Het valt wel op dat dit percentage bij de jongere bevolking iets hoger ligt. Bij de leeftijdscategorieën onder de 35 jaar zegt meer dan 50% financiële steun te hebben gekregen bij de aankoop van zijn woning. Deze tendens is in België niet anders. "We zien dat bij de mensen ouder dan 45 jaar een kwart steun heeft gekregen van familie. Bij de bevolking onder de 45 jaar en voor recente aankopen, stijgt dat cijfer tot 45%. Vooral in de Brusselse agglomeratie is dat het geval," zegt Peter Vanden Houte.