De analyse van de werkloosheidscijfers voor de maand september tonen een gemengd beeld. Het aantal nieuwe jobs was vorige maand niet zo overweldigend groot, maar een aantal andere deelindicatoren gaven wel enige aanleiding tot optimisme.

Het aantal Amerikanen dat aan het werk is steeg met 873.000, de grootste stijging in 29 jaar, het aantal Amerikanen dat werkloos is daalde met 456.000.

Aandelenmarkten veren weer op

In de afgelopen week wisten de internationale aandelenmarkten enigszins te herstellen van de verliezen in de voorgaande weken. Dat was overigens volgens ABN Amro voor de meeste markten wel het gevolg van een behoorlijke stijging op maandag. In de rest van de week stabiliseerden de meeste indices op het bereikte hogere niveau.

Inkoopmanagers en centrale banken zetten de toon

Belangrijke drijvende kracht was volgens ABN Amro een wat opklarend macrobeeld. Inkoopmanagers zijn in september in de meeste regio's wat optimistischer geworden; in sommige regio's wat minder pessimistisch.

Dat laatste gold voor Europa en China waar de index nog onder het "groei-noch-krimp-niveau" van 50 bleef. In de Verenigde Staten veerde de index echter - zowel in de industrie als in de dienstensector - boven dat niveau op.

Verder waren er veel vergaderingen van centrale banken die de afgelopen week de aandacht trokken. In Australië, dat sterk verbonden is met de afzwakkende economieën van Azië, werd de officiële rente verlaagd van 3,5% tot 3,25% om de economie een impuls te geven.

In de eurozone liet president Draghi van de ECB weten dat hij klaar staat om obligaties van probleemlanden te kopen, een signaal naar Spanje om steun te vragen aan het Europese steunfonds.

De analyse van de werkloosheidscijfers voor de maand september tonen een gemengd beeld. Het aantal nieuwe jobs was vorige maand niet zo overweldigend groot, maar een aantal andere deelindicatoren gaven wel enige aanleiding tot optimisme. Het aantal Amerikanen dat aan het werk is steeg met 873.000, de grootste stijging in 29 jaar, het aantal Amerikanen dat werkloos is daalde met 456.000. Aandelenmarkten veren weer opIn de afgelopen week wisten de internationale aandelenmarkten enigszins te herstellen van de verliezen in de voorgaande weken. Dat was overigens volgens ABN Amro voor de meeste markten wel het gevolg van een behoorlijke stijging op maandag. In de rest van de week stabiliseerden de meeste indices op het bereikte hogere niveau. Inkoopmanagers en centrale banken zetten de toonBelangrijke drijvende kracht was volgens ABN Amro een wat opklarend macrobeeld. Inkoopmanagers zijn in september in de meeste regio's wat optimistischer geworden; in sommige regio's wat minder pessimistisch. Dat laatste gold voor Europa en China waar de index nog onder het "groei-noch-krimp-niveau" van 50 bleef. In de Verenigde Staten veerde de index echter - zowel in de industrie als in de dienstensector - boven dat niveau op. Verder waren er veel vergaderingen van centrale banken die de afgelopen week de aandacht trokken. In Australië, dat sterk verbonden is met de afzwakkende economieën van Azië, werd de officiële rente verlaagd van 3,5% tot 3,25% om de economie een impuls te geven. In de eurozone liet president Draghi van de ECB weten dat hij klaar staat om obligaties van probleemlanden te kopen, een signaal naar Spanje om steun te vragen aan het Europese steunfonds.