Er zijn dus honderden banken in de problemen en dit ondanks het feit dat de sector in zijn geheel een kleine winst liet optekenen over het recente kwartaal. Het aantal banken in de problemen is het hoogst sinds de savings-and-loan crisis in de vroege jaren 90.

De grootbanken herstellen stapsgewijs, maar de meeste van hen hebben op overheidssteun beroep kunnen doen. Dat geldt echter niet voor de kleine en middelgrote banken, die nog moeilijke jaren tegemoet mogen zien.

Regionale banken zijn vooral kwetsbaar voor verliezen op commercial real estate, zoals winkels en kantoren. Dergelijke leningen maken voor een niet onaanzienlijk deel uit van hun balans. De verliezen lopen op naarmate meer kantoren en fabrieksgebouwen leeg komen te staan.

De FDIC, die deposito's van de Amerikanen verzekert, verwacht dat dit jaar nog heel wat banken over kop zullen gaan. Dit jaar zijn er tot dus ver al 20 failliet gegaan, na 140 vorig jaar.

Dat heeft de FDIC vorig jaar in het rood geduwd, zodat de waarborgkas aangevuld moest worden. Het deficiet bedroeg op 31 december 20,90 miljard dollar. Tot en met 2013 kan de FDIC nogmaals 100 miljard dollar nodig hebben om de reserves aan te zuiveren.

Er zijn dus honderden banken in de problemen en dit ondanks het feit dat de sector in zijn geheel een kleine winst liet optekenen over het recente kwartaal. Het aantal banken in de problemen is het hoogst sinds de savings-and-loan crisis in de vroege jaren 90. De grootbanken herstellen stapsgewijs, maar de meeste van hen hebben op overheidssteun beroep kunnen doen. Dat geldt echter niet voor de kleine en middelgrote banken, die nog moeilijke jaren tegemoet mogen zien. Regionale banken zijn vooral kwetsbaar voor verliezen op commercial real estate, zoals winkels en kantoren. Dergelijke leningen maken voor een niet onaanzienlijk deel uit van hun balans. De verliezen lopen op naarmate meer kantoren en fabrieksgebouwen leeg komen te staan. De FDIC, die deposito's van de Amerikanen verzekert, verwacht dat dit jaar nog heel wat banken over kop zullen gaan. Dit jaar zijn er tot dus ver al 20 failliet gegaan, na 140 vorig jaar. Dat heeft de FDIC vorig jaar in het rood geduwd, zodat de waarborgkas aangevuld moest worden. Het deficiet bedroeg op 31 december 20,90 miljard dollar. Tot en met 2013 kan de FDIC nogmaals 100 miljard dollar nodig hebben om de reserves aan te zuiveren.