De FIRE-filosofie (Financial Independence, Retire Early, red.) werkt volgens de leuze 'Niet werken voor je geld, maar je geld voor jou laten werken'. Maar volgens critici schotelt de docureeks, die sinds maandag beschikbaar is op het digitaal platform VRT MAX en zeven getuigen aan het woord laat, jongeren een misleidend beeld voor van beleggen. Dat was ook de kritiek van beurswaakhond FSMA. Volgens de FSMA geeft de reeks "een verkeerd en eenzijdig beeld aan jongeren over wat beleggen is".

Minister van Media Benjamin Dalle neemt die kritiek ernstig. In een reactie drukt hij zijn "grote bezorgdheid" uit over de reeks. 'Snel willen rijk worden en daarbij grote en vaak onverantwoorde financiële risico's nemen is niet het soort van gedrag of praktijken die we willen voorspiegelen aan de jonge generatie', zegt Dalle.

Volgens de CD&V-minister kunnen dergelijke 'controversiële thema's' zeker aan bod komen bij de openbare omroep. 'Maar dat veronderstelt een genuanceerd beeld. Daarbij is het vooral belangrijk om voldoende duiding te geven door deskundigen of bijvoorbeeld verhalen te tonen van waar het fout liep. In dit geval heb ik de indruk dat dit evenwicht zoek is', aldus Dalle.

De CD&V-minister erkent dat de VRT autonoom beslist over haar programmatie en dat politici zich daar niet in horen te mengen. Maar de mediaminister kan ook moeilijk naast de kritiek van de FSMA kijken. Daarom vraagt hij aan de VRT om 'te bekijken hoe hieraan (aan de kritiek van de FSMA, red.) kan worden tegemoet gekomen'.

De FIRE-filosofie (Financial Independence, Retire Early, red.) werkt volgens de leuze 'Niet werken voor je geld, maar je geld voor jou laten werken'. Maar volgens critici schotelt de docureeks, die sinds maandag beschikbaar is op het digitaal platform VRT MAX en zeven getuigen aan het woord laat, jongeren een misleidend beeld voor van beleggen. Dat was ook de kritiek van beurswaakhond FSMA. Volgens de FSMA geeft de reeks "een verkeerd en eenzijdig beeld aan jongeren over wat beleggen is".Minister van Media Benjamin Dalle neemt die kritiek ernstig. In een reactie drukt hij zijn "grote bezorgdheid" uit over de reeks. 'Snel willen rijk worden en daarbij grote en vaak onverantwoorde financiële risico's nemen is niet het soort van gedrag of praktijken die we willen voorspiegelen aan de jonge generatie', zegt Dalle.Volgens de CD&V-minister kunnen dergelijke 'controversiële thema's' zeker aan bod komen bij de openbare omroep. 'Maar dat veronderstelt een genuanceerd beeld. Daarbij is het vooral belangrijk om voldoende duiding te geven door deskundigen of bijvoorbeeld verhalen te tonen van waar het fout liep. In dit geval heb ik de indruk dat dit evenwicht zoek is', aldus Dalle.De CD&V-minister erkent dat de VRT autonoom beslist over haar programmatie en dat politici zich daar niet in horen te mengen. Maar de mediaminister kan ook moeilijk naast de kritiek van de FSMA kijken. Daarom vraagt hij aan de VRT om 'te bekijken hoe hieraan (aan de kritiek van de FSMA, red.) kan worden tegemoet gekomen'.