In het geval van de Euro Stoxx 50 is er nog altijd sprake van een winst van ongeveer een half procent, waarbij we opmerken dat op de Londense beurs gisteren en vandaag niet wordt gehandeld.

De Brusselse beurs is het zwakke broertje binnen Europa, met een beperkt verlies voor de BEL 20. Dat er grote onzekerheid bestaat omtrent het zogenaamde Masterplan wordt aangetoond door het feit dat de koers van de euro op de valutamarkten weer onder druk staat.

Masterplan kan Europees depositogarantiesstelsel omvatten

Achter de schermen wordt door autoriteiten aan een masterplan voor Europa gewerkt. Dit houdt volgens Theodoor Gilissen Bankiers in dat, volgens de eerste berichten, meer aan Europese integratie wordt gewerkt. Er zou een fiscale, een politieke en een bankenunie moeten worden gevormd.

Daarbij zou een Europees depositogarantiestelsel moeten worden opgezet. Een lid van de Europese Centrale Bank liet al doorschemeren dat banken gebruik zullen kunnen maken van het steunfonds, dat tot nu toe alleen bestemd is voor overheden. Op termijn zullen de maatregelen tot de uitgifte van eurobonds moeten leiden.

De weerstand tegen deze maatregelen is echter groot. De politici laten zich in de huidige onrustige periode steeds meer drijven door hun kiezers, die eerder minder dan meer Europa willen. Politici slagen er niet in om de voordelen van de eurozone te benadrukken, zodat onder veel kiezers het beeld blijft bestaan dat andere landen moeten bezuinigen om de steun aan onder andere Griekenland op te brengen.

In het geval van de Euro Stoxx 50 is er nog altijd sprake van een winst van ongeveer een half procent, waarbij we opmerken dat op de Londense beurs gisteren en vandaag niet wordt gehandeld. De Brusselse beurs is het zwakke broertje binnen Europa, met een beperkt verlies voor de BEL 20. Dat er grote onzekerheid bestaat omtrent het zogenaamde Masterplan wordt aangetoond door het feit dat de koers van de euro op de valutamarkten weer onder druk staat. Masterplan kan Europees depositogarantiesstelsel omvatten Achter de schermen wordt door autoriteiten aan een masterplan voor Europa gewerkt. Dit houdt volgens Theodoor Gilissen Bankiers in dat, volgens de eerste berichten, meer aan Europese integratie wordt gewerkt. Er zou een fiscale, een politieke en een bankenunie moeten worden gevormd. Daarbij zou een Europees depositogarantiestelsel moeten worden opgezet. Een lid van de Europese Centrale Bank liet al doorschemeren dat banken gebruik zullen kunnen maken van het steunfonds, dat tot nu toe alleen bestemd is voor overheden. Op termijn zullen de maatregelen tot de uitgifte van eurobonds moeten leiden. De weerstand tegen deze maatregelen is echter groot. De politici laten zich in de huidige onrustige periode steeds meer drijven door hun kiezers, die eerder minder dan meer Europa willen. Politici slagen er niet in om de voordelen van de eurozone te benadrukken, zodat onder veel kiezers het beeld blijft bestaan dat andere landen moeten bezuinigen om de steun aan onder andere Griekenland op te brengen.