Marktoverzicht: VS leggen bom onder deal Pfizer-Allergan

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Nieuwe twijfels over de gezondheid van de wereldeconomie halen de Europese beurzen onderuit.

De Duitse fabrieksbestellingen en vertrouwensindicatoren in de Europese dienstensector vielen tegen, terwijl het IMF vraagtekens plaatste achter het wereldwijde herstel. Geruststellende cijfers over de Amerikaanse dienstensector brachten weinig soelaas. Beleggers vluchtten uit aandelen en grondstoffen, en parkeerden hun centen in veilige havens zoals Duitse overheidsobligaties. De 10-jarige Duitse rente bedraagt nog minder dan 10 basispunten. De Europese beurzen verloren gemiddeld ruim 2 procent.

In de Brusselse Bel-20 is Ackermans & van Haaren de grootste daler met een verlies van ruim 5 procent. Société Générale wijst op de belangrijke bankactiviteiten van de holding, en verlaagt het koersdoel voor het aandeel van 149 naar 125 euro.

Op de brede markt verzilvert het farmabedrijf Mithra (+4,7%) een positief advies van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor Mithra’s anticonceptiepil Estelle. Mithra wil later dit jaar starten met de laatste onderzoeksfase. Eens op de markt schatten analisten de potentiële omzet van dit middel op 1 miljard euro.

Op Wall Street kaapt Allergan (-15%) de aandacht weg. De overname van het Ierse farmabedrijf door het Amerikaanse Pfizer staat op de helling. De Verenigde Staten kijken strenger toe op overnamedeals die beklonken worden om minder belastingen te betalen in de VS. Beide bedrijven sloten in november vorig jaar een deal met een waarde van 160 miljard dollar, wat het grootste farmabedrijf ter wereld moet opleveren. Voor Pfizer is deze deal interessant omdat het fiscale hoofdkwartier van de groep kan verhuisd worden naar Dublin, de thuisbasis van Allergan, waar de vennootschapsbelasting een stuk lager is dan in de VS. In de VS betaalt Pfizer een belastingtarief van ruim 25 procent, in Ierland zou dat tarief 17 à 18 procent bedragen. De VS hanteren al langer strengere criteria voor dergelijke belastingontwijkende overnamedeals, maar gisteren werden de regels in die mate verder verscherpt dat ook de deal tussen Pfizer en Allergan in gevaar komt. Allergan, vooral bekend van het product Botox, is van oorsprong ook een Amerikaanse bedrijf, maar eindigde na een reeks overnames in Ierland.

Op de Franse beurs reageerden beleggers ontgoocheld op het strategische plan dat PSA Peugeot Citroën (-6,5%) vandaag ontvouwde. De Franse autobouwer wil de volgende zes jaar de omzet verhogen door te investeren in 26 nieuwe modellen en nieuwe technologie, maar het valt beleggers zwaar op de maag dat deze investeringen zullen wegen op de marges. In de periode 2016-2018 zou de operationele winstmarge in de belangrijke autodivisie uitkomen op 4 procent, terwijl het bedrijf daar vorig jaar nog een marge van 5 procent boekte. Het management vecht deze sombere interpretatie door beleggers aan. Topman Carlos Tavares wijst erop dat de doelstelling van 4 procent niets zegt over het uiteindelijke resultaat van 2016 en merkt fijntjes op dat PSA Peugeot Citroën de voorbije vijftien jaar een gemiddelde marge van amper 1 procent kan voorleggen. Tegen 2021 wil Tavares een winstmarge van 6 procent behalen. Om dat vertrouwen te onderstrepen, keert het bedrijf vanaf volgend jaar opnieuw 25 procent van de winst als dividend aan de aandeelhouders uit. De vorige dividendbetaling dateert van 2011.

Woensdag kunnen beleggers zich bezighouden met het uitpluizen van de notulen van de jongste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content