Marktoverzicht: vergeefse moeite van bpost

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De directie van bpost had zich de moeite van een vierde bod op PostNL kunnen besparen. De markt gelooft nog steeds niet dat er een overname komt

Vandaag veel minder spektakel op de financiële markten dan gisteren, toen Het oliekartel OPEC ondanks de sombere prognoses toch naar buiten kwam met een productiebeperking met 1,2 miljoen vaten. De klim van de olieprijs na dat nieuws zette vandaag door, maar in beperktere mate.

Toch sloten de Europese beurzen de dag af met (beperkt tot matig) verlies. De angst voor een ‘neen’ in het Italiaanse referendum van zondag weerhoudt heel wat partijen ervan posities in te nemen. Ze vrezen voor nieuwe onzekerheid en negatieve marktreacties als de peilingen het deze keer wel bij het rechte eind hebben. Maar het zou erg overdreven zijn om van een panieksfeer te spreken. Beleggers hebben dit en de voorgaande jaren al zo vaak ‘cruciale’ evenementen zien passeren, dat ze er hun slaap niet meer voor laten.

De beurs is zeer duidelijk. De directie van bpost (-0,3%) had zich de moeite van een vierde bod op PostNL (+0,7%) besparen. De markt gelooft nog steeds niet dat er een overname komt. Anders zou de marktreactie op het nogmaals verhoogde bod niet zo lauw zijn en zou het aandeel van PostNL niet zo ver (meer dan een volle euro) onder de biedprijs van nu 5,75 euro per aandeel noteren. De overname van PostNL zal volgens de markt een droom van de bedrijfsleiding van bpost blijven.

Een van de uitblinkers vandaag in Europa was Banco Popular (+13,3%). Dat is al heel vaak het tegendeel geweest voor de middelgrote Spaanse bank, want het aandeel staat zowat 70 procent onder het niveau van begin dit jaar. De aanleiding voor de koersopstoot is de mededeling dat er een buitengewone raad van bestuur is bijeengeroepen om het ontslag van de voorzitter van de raad van bestuur, Angel Ron, door te drukken. Ron ligt al enige tijd onder vuur door de belabberde prestaties van de bank. Hij zou ook een fusie met (de facto een overname door) de Spaanse grootbank BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) tegenwerken. Volgens de Spaanse krant Expansion zouden er volop contacten zijn. Emilio Saracho zou Angel Ron opvolgen. De Spanjaard was de jongste tijd regiohoofd EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) van JPMorgan.

Ook positief in de schijnwerpers stond de grondstoffengigant Glencore (+1,1%). Veel eerder dan verwacht kondigde de CEO, Ivan Glasenberg, aan dat Glencore in 2017, na twee onderbrekingen, opnieuw een dividend uitkeert. Het bedrijf wil volgend jaar 1 miljard dollar aan de aandeelhouders storten. In het voorjaar van 2015 leek Glencore zich dusdanig verslikt te hebben in de grote overname van Xstrata dat de doodsklokken over het bedrijf werden geluid. Het ‘Lehman Brothers’ van de grondstoffenindustrie, klonk het toen. Maar kijk, de schuldenlast van 30 miljard dollar vorig jaar zal eind dit jaar tot zowat 17 miljard dollar zijn teruggedrongen. Door het herstel van de grondstoffenprijzen wordt er opnieuw winst gemaakt en als bewijs van het herstel worden de aandeelhouders beloond met het hernemen van de dividenduitkering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content