Marktoverzicht: stijging houdt aan

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Net als dinsdag kenden de Europese beurzen een fraaie dag. Met dank aan een herstellende dollar, die profiteert van de signalen dat de Amerikaanse centrale bank midden juni van plan is voor de tweede keer met een renteverhoging uit te pakken.

In de overnamesaga rond SABMiller was er erg goed nieuws voor AB InBev (+1,7%). De Europese mededingingsautoriteiten hebben het licht op groen gezet voor de overname. Hiermee is een belangrijke hinderpaal op weg naar de definitieve overname genomen. AB InBev had dan ook heel wat Europese merken van SABMiller, waaronder Grolsch en Peroni, verkocht aan Asahi Breweries en belooft ook nog een aantal activa in Centraal- en Oost-Europa van de hand te doen. Al veertien autoriteiten hebben de overname goedgekeurd, maar het is nog wachten op de goedkeuring door onder meer de VS, China en Zuid-Afrika.

De beursster in de Bel-20 de jongste dagen en weken is Galapagos (+2,4%). Het biotechbedrijf uit Mechelen kon melden dat zowel met de FDA als de EMA de gesprekken over de fase II-studie voor het potentieel reumamiddel filgotinib succesvol zijn afgerond. De weg ligt dus open voor de opstart van de laatste en cruciale fase III-studie in de loop van het derde kwartaal, zowel voor een lagere als een hogere dosis. Filgotinib wordt verder ontwikkeld in partnership met Gilead Sciences en is een potentiële blockbuster, piekverkopen dus van minstens 1 miljard dollar.

De specialist in residenties voor senioren Aedifica (+0,5%) kondigde een nieuwe, omvangrijke investering aan in rusthuizen. Het gaat om acht woonzorgcentra met 719 bedden voor een waarde van 97 miljoen euro, wat ver boven de gemiddelde aankoopprijs ligt. De groei wordt duidelijk versneld en dat vindt de markt positief, al moeten ze in dit geval wel tevreden zijn met een wat lager dan gemiddeld rendement boven 5 procent (traditioneel eerder 6% in België).

Donderdag kijken we onder meer uit naar de detailhandel in Duitsland en de initiële werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten. Daarnaast komt D’Ieteren met een trading update van het eerste kwartaal en zijn er de kwartaalcijfers van NN Group.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content