Marktoverzicht: spectaculaire sprong van Sapec

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een klein aandeel stal vrijdag de show op Brussel: Sapec.

Beleggers wachten nog altijd gespannen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komende dinsdag af. Volgens de peilingen belooft het een spannende strijd te worden tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Die laatste wordt door de financiële markten gezien als een ongeleid projectiel, dat weleens schade aan economie en bedrijven zou kunnen aanrichten. Tot vorige week had Clinton nog een ruime voorsprong op Trump. Ook in Europa zijn beleggers er niet gerust in. De EuroStoxx50 wist het verlies vrijdag te beperken tot 0,6 procent. Op weekbasis ging er 3 procent af.

Ook de Bel-20 verloor voor de zesde handelsdag op rij terrein. De Brusselse sterindex ging vrijdag 0,4 procent lager tot 3439,55 punten. De index staat nu al 3,4 procent lager dan bij het slot van vorige vrijdag. ING (+1%) was de sterkste stijger van de dag in de Bel-20. De Nederlandse bank pakte donderdag uit met mooie winstcijfers. Aan het andere eind van het spectrum stond de verzekeraar Ageas (-2,7%).

Een klein aandeel stal vrijdag de show op Brussel. Sapec (+54,3%) liet gisteren nabeurs via een persbericht weten dat de holding “verscheidene bindende overnamevoorstellen” heeft ontvangen voor de divisie agrobusiness. De raad van bestuur heeft beslist dat ze de traditionele en de belangrijkste activiteiten van Sapec volledig van de hand willen doen en ze zijn vanaf vandaag begonnen met onderhandelingen met de potentiële overnemers.

Heel opvallend is dat Sapec er meteen al bij vertelt hoeveel er is geboden op de landbouwactiviteiten: “De door de kandidaten ingediende voorstellen waarderen die divisie op een bedrag gelijk aan 11 of 12 keer de recurrente ebitda.” Sapec vermeldt erbij dat de recurrente bedrijfskasstroom 39,5 miljoen euro bedroeg in de periode 1 juli 2015 tot 30 juni 2016 en dat er wel nog schulden van moeten worden afgetrokken, en andere “corrigerende elementen” die Sapec op 140 miljoen euro schat. We komen uit op een potentieel bod van 295 tot 334 miljoen euro, als alles goed gaat. De aandeelhouders rekenen zich al rijk, maar er zijn toch nog een aantal kanttekeningen.

De holding zegt dat ze de onderhandelingen zo snel mogelijk wil afronden en dat ze “een belangrijk deel van de ontvangen middelen” wil uitkeren aan de aandeelhouders. De kans is echter klein dat die uitkering nog voor dit jaar is. In de vorm van een dividend gaat er vanaf 2017 30 procent roerende voorheffing af.

Sapec moet sowieso nog iets achter de hand houden, want de holding verstrekte een garantie ter waarde van 36 miljoen euro voor leningen aan dochter Naturener, die actief is in alternatieve energie (zonneparken in Spanje en windenergie in Noord-Amerika). Die activiteiten werden overigens na een mislukte verkooppoging ondergebracht in Energia Limpia dat voor iets minder dan de helft eigendom is van Sapec. En Sapec heeft ook de intentie de resterende activiteiten in Spanje en Portugal te versterken. Behalve de agrodivisie heeft Sapec nog drie, veel kleinere divisies (Chemie, Verdeling dierenvoeding, Logistiek).

Vanuit de Verenigde Staten kwam er ook goed nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt, in de vorm van een beter dan verwacht banenrapport. Als het economisch goed gaat in de VS, dan staat niets een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in december in de weg. Ook de Belgische rente zit sinds een maand of twee in de lift. Vooral dividendaandelen, zoals de gereglementeerde vastgoedvennootschappen, hebben te lijden onder die stijgende rente. Hun dividendrendement oogt minder aantrekkelijk als de rente stijgt. Intervest Offices & Warehouses (-5,2%) was de voorbije week het grootste slachtoffer onder de rentegevoelige aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content