Marktoverzicht: Recessiegevaar neemt af

© reuters
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Europese beurzen boekten een vierde winstdag op rij, en dat is geleden van oktober.

Beleggers putten moed uit de combinatie van relatief geruststellende vertrouwensindicatoren en het vooruitzicht op extra stimulerende maatregelen van de centrale banken. Het vertrouwen van Chinese en Amerikaanse industriëlen wijst nog altijd op een krimpende activiteit, maar stabiliseert wel. Ook de Europese vertrouwensindicatoren houden stand. De wereldeconomie is nog altijd niet in goeden doen, maar lijkt niet op weg naar een nieuwe recessie.

De Europese beurzen boekten gemiddeld 1,5 procent winst, terwijl ook Wall Street fluks hoger opende. De Bel-20 kon 1,68 procent bijschrijven. Delhaize verzilvert een koopadvies van het beurshuis Morgan Stanley. Bij Proximus hebben de beleggers de mindere vooruitzichten van Proximus verteerd. Ook de financiële waarden Delta Lloyd en KBC deden het uitstekend.

De pineut van de dag op de Brusselse beurs was Hamon, dat zijn aandeel zag kelderen met 40 procent. De specialist in koelsystemen voor de nutssector kondigde na de dubbele kapitaalverhoging van vorig jaar opnieuw twee kapitaalverhogingen aan. Het bedrijf kampt al langer met een te laag eigen vermogen voor een te hoge schuldgraad. Door een grotere behoefte aan werkkapitaal en het uitstel van betaling van enkele klanten brak het bedrijf eind vorig jaar opnieuw de bankconvenanten. Het management ziet geen andere mogelijkheid dan een nieuwe dubbele kapitaalverhoging door te voeren. Een eerste kleine operatie op korte termijn om opnieuw de bankconvenanten te respecteren, en later een tweede grotere operatie om de balans voldoende sterk te maken om de uitbouw van het bedrijf te dragen. Aangezien de beurskapitalisatie is gedaald tot amper 25 miljoen, dreigt voor de aandeelhouders een serieuze verwatering. De controlerende familie doet daarom mogelijk een beroep op andere investeerders dan de beurs om fondsen te zoeken, ook omdat puur bedrijfsmatig de resultaten nog meevallen. Vorig jaar steeg de omzet met 15 procent en de bedrijfscashflow met 9 procent. Hamon spreekt ook over goedgevuld orderboek van 580 miljoen euro eind 2015, goed voor negen maanden omzet, en van 100 miljoen euro aan extra bestellingen in januari en februari. Het nettoverlies liep vorig jaar echter op tot 5,4 miljoen euro als gevolg van boekhoudfouten van de Franse dochter D’hont, wat een hoogst onwelkome hap nam uit het eigen vermogen. Een sterker eigen vermogen is een must, want door de kleine omvang van het bedrijf, een beperkt aantal grote contracten, en de sterke aanwezigheid op de ontluikende markten, kampt Hamon met relatief grote operationele risico’s.

De grondstoffengigant Glencore (-2,4%) zag vorig jaar de onderliggende winst met 69 procent dalen tot 1,34 miljard dollar, al bleef het bedrijf daarmee boven de verwachtingen. Door afschrijvingen op activa was er een boekhoudkundig verlies van 4,96 miljard dollar. Het bedrijf mag van geluk spreken dat het ook actief is in de meer stabiele handel in grondstoffen. Deze activiteit leverde een onderliggende bedrijfswinst van 2,46 miljard dollar op, terwijl de mijnbouwactiviteit verlieslatend was vorig jaar. Het management sloeg in de vooruitzichten een opmerkelijke positieve toon aan. CEO Ivan Glasenberg zei dat de bodem in de grondstofprijzen achter de rug is, en dat de verkoop aan China “vrij goed” loopt. Toch gaat het bedrijf door met de afbouw van de schuldenlast van nog ruim 25 miljard dollar. Het dividend is geschrapt en Glencore wil voor 5 miljard dollar aan mijnbouwactiva verkopen.

Het aandeel van de Britse bank Barclays (-8,1%) kreeg een stevige dreun na ontgoochelende resultaten van het laatste kwartaal van vorig jaar. De onderliggende winst daalde met 56 procent tot 247 miljoen pond. Dat is maar half zo veel als verhoopt door de markt. Vooral de zakenbankactiviteit had het bijzonder moeilijk. Het rendement op eigen vermogen viel vorig jaar terug tot amper 5 procent, wat onvoldoende is om de aandeelhouders te vergoeden voor de risico’s die ze nemen. Toch blijft de instelling inzetten op de zakenbankactiviteit. “Een verkoop zou kortzichtig zijn”, zegt CEO Jes Staley. Wel wil de bank af van ongeveer 55 miljoen pond aan niet-strategische activa, waaronder het belang de de Afrikaanse afdeling, om op die manier de bank kleiner te maken en de kapitaalpositie te versterken. De bank snoeit ook drastisch in het dividend, en extra besparingen moeten de kostenratio verlagen. Kortom, het management heeft veel werk voor de boeg om de aandeelhouders opnieuw een voldoende return te kunnen aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content