Marktoverzicht: Poetin stuurt olieprijs naar jaarpiek

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Poetin heeft op een wereldenergiecongres in Istanboel de hoop uitgesproken dat de OPEC in november tot een definitief akkoord zou komen.

De Europese beurzen zijn de week met winst begonnen. In de voormiddag waren de cijfers nog gemengd, maar in de namiddag kleurden de indexen dan toch groen. Dat kwam deels door de energiewaarden, die hoger gingen na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin.

De olieprijs (Brent-olie +2,6%) begon in de vroege namiddag te stijgen, nadat Poetin op een wereldenergiecongres in Istanboel de hoop had uitgesproken dat de OPEC in november tot een definitief akkoord zou komen, in het verlengde van het voorlopige akkoord van Algiers van eind vorige maand. Dat hield in dat de olieproductie minstens wordt bevroren of zelfs daalt. Rusland zal zich bij dat akkoord aansluiten en solidair een productiebevriezing of -beperking nakomen. Momenteel pompt Rusland dagelijks gemiddeld 11,2 miljoen vaten olie op. Het zit daarmee dicht bij recordproductiecijfers. Een stabilisatie of een lichte daling die de olieprijs doet opveren, zou Rusland niet slecht uitkomen.

Een van de belangrijkste stijgers in de Eurostoxx50-index was Vivendi (+1,7%). De aanleiding was een persbericht van de referentieaandeelhouder Bolloré, dat via enkele transacties het belang in de mediagroep, bekend van Canal-+ en Universal Music Group, heeft opgetrokken tot boven 20 procent. Eind juni was dat nog maar ongeveer 15 procent. Bovendien is Bolloré van plan zijn belang verder op te trekken, de komende zes maanden mogelijk zelfs tot boven 25 procent. Vivendi heeft het de jongste jaren niet goed gedaan op de Franse beurs, maar de stevige reputatie van Vincent Bolloré als herstructureerder stimuleerde toch de kooplust.

Dit weekend raakte bekend dat de aandeelhoudersstructuur van Greenyard (+0,1%) werd vereenvoudigd. De vennootschap 2D nv, de gezamenlijke holding van de families Deprez en Desimpel, heeft haar participatie van ruim 6 procent hoofdzakelijk verkocht aan Food Invest International, een holding die wordt gecontroleerd door de familie Deprez. Food Invest International ziet zijn belang in Greenyard oplopen tot bijna 15 procent. Operationeel heeft dat geen impact, maar een eenvoudigere aandeelhoudersstructuur valt altijd toe te juichen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content