Marktoverzicht: Olieprijs spuit verder omhoog

© REUTERS

De Europese en de Amerikaanse aandelenmarkten hielden het al bij al rustig vandaag.

Na enkele bijzonder sterke weken bleven de verschuivingen van de indexen nu beperkt. Op de oliemarkten gonsde het wel van de activiteit. Zo klom de Brent-olie zowat 4 procent na signalen dat Saudi-Arabië bereid is de productie nog meer te beperken dan afgesproken in het OPEC-akkoord en na berichten dat met Mexico nu al elf niet OPEC-landen bereid zouden zijn de productiebeperking te volgen. Sinds het eerste akkoord over een productiebeperking in de OPEC in vijftien jaar is de olieprijs al met 20 procent gestegen. Experts verwachten dat de oliemarkt volgend jaar in evenwicht zal zijn. Sommigen mikken nu zelfs op een aanbodtekort.

Het heeft een tijd geduurd en de prijs is niet wat vorig jaar mogelijk leek, maar Philips (+0,1%) is er toch in geslaagd zijn dochterbedrijf Lumileds, een producent van losse verlichtingscomponenten, te verkopen aan een groep investeerders onder leiding van Apollo Global Management. Het minder goede nieuws is dat de verkoopprijs van Lumileds nog maar 2 miljard dollar bedraagt en dat de groep investeerders slechts 80,1 procent van de aandelen koopt en Philips dus voor 19,9 procent aandeelhouder blijft, wat de opbrengst van de verkoop op zo’n 1,5 miljard euro brengt. In 2014 kon Philips nog 2,8 miljard dollar krijgen van het Chinese Go Scale Capital, maar de Amerikaanse autoriteiten blokten de verkoop aan de Chinezen af omdat Lumileds ook verkocht aan het Amerikaanse leger. Dat verklaart waarom vandaag na het nieuws van de verkoop geen enthousiaste koersreactie bij Philips viel te noteren.

Meteen bij de start van de handel op de technologiebeurs Nasdaq maakte het aandeel van Alexion Pharmaceuticals (-16,4% bij opening Wall Street) een flinke duik. Zowel CEO David Hallal als financieel directeur Vikas Sinha nam ontslag nadat beiden het vertrouwen van de raad van bestuur kwijt waren gespeeld. Een voormalig personeelslid had Alexion ervan beschuldigd onfrisse verkooppraktijken te hanteren en een intern onderzoek blijkt de bedrijfstop niet te kunnen vrijpleiten. Alexion kwam in onze contreien de jongste jaren ook twee keer in een mediastorm terecht door de schrijnende verhalen van Viktor en Elias, twee kinderen die absoluut het sterproduct Soliris van Alexion nodig hadden, maar het middel bleek onbetaalbaar voor de families. Soliris is een levensreddend middel voor patiënten met de uiterst zeldzame bloedziekte PNH en de even zeldzame nierziekte aHUS. Twee opeenvolgende ministers van Volksgezondheid (Laurette Onkelinx en Maggie De Block) kwamen in aanvaring met het bedrijf omdat het de prijs van het peperdure medicijn niet of nauwelijks wilde laten zakken in ruil voor terugbetaling.

De vastgoedontwikkelaar Atenor (-0,7%) is er, zoals verhoopt, toch nog voor het einde van 2016 in geslaagd een gebouw in de Hongaarse hoofdstad Boedapest te verkopen. Het gaat om gebouw C van het Vaci Greens-project, bestaande uit 18.500 vierkante meter kantoorruimte, dat volledig verhuurd wordt aan de Amerikaanse multinational General Electric. Het gebouw is verkocht aan het Tsjechische beleggingsfonds ZHP Investments. De verkoopprijs is niet bekendgemaakt. Atenor hoopt nu ook de twee andere gebouwen (A en B), die grotendeels verhuurd zijn, weldra te kunnen verkopen. Er zou in elk geval de nodige beleggingsinteresse voor te bestaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content