Marktoverzicht: Mexico krijgt klappen

presidentskandidaat Donald Trump belooft een muur te bouwen op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. © Reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Mexicaanse peso verloor stevig terrein tegenover de Amerikaanse dollar.

De verkiezingsoverwinning van Donald Trump beroert de Europese beurzen veel minder dan de brexit. Van het doembeeld dat sommige strategen op voorhand schetsten – beurscorrecties van meer dan 10 procent – is geen sprake. Ook de futures voorspelden vlak voor de opening van de Europese beurzen nog een heel negatieve impact. De Japanse beurs eindigde vanochtend wel nog 3,6 procent lager, maar de Europese beurzen wisten hun openingsverliezen in de loop van de dag om te keren in winsten. De EuroStoxx50 sloot uiteindelijk 1 procent hoger en de Bel-20 won zelfs 1,4 procent tot 3538,93 punten.

De Mexicaanse peso verloor wel stevig terrein tegenover de Amerikaanse dollar. De grootste dalers in de Bel-20 zijn dan ook bedrijven die een belangrijk deel van hun inkomsten halen in Mexico. Als de peso minder waard is, dan zijn die inkomsten omgerekend naar euro veel minder waard. En dan hebben we nog niet gesproken over de negatieve impact dat het toekomstige beleid van Trump mogelijk kan hebben op de Mexicaanse economie.

Ontex (-2,2%) was de grootste verliezer van de dag. In het derdekwartaalrapport dat Ontex voorbeurs bekendmaakte, viel te lezen dat minder gunstige wisselkoersen in de eerste negen maanden van het jaar zo’n 39,2 miljoen euro aan omzet kostten. Het ging dan vooral over de daling van het Britse pond en de Poolse zloty tegenover de euro, waardoor inkomsten in het Verenigd Koninkrijk en Polen minder waard werden in euro. Door de overname van de Mexicaanse groep Grupo Mabe, die eerder dit jaar werd afgerond, komt daar nog een belangrijke blootstelling aan de Mexicaanse peso bij. Ontex waarschuwt dan ook dat de omzet van Grupo Mabe door de val van de peso plots minder weegt in de totale omzet. Ontex mikt nog altijd op een stabiele winstmarge voor heel 2016, maar ondervindt tegenwind van een prijzenslag in de hygiënische verbanden en stijgende grondstoffenprijzen. Het management blikt minder optimistisch vooruit.

Ook AB InBev (-0,8%) hoorde bij de grootste verliezers van de dag. Mexico is een van de vier belangrijkste markten voor de brouwer. AB InBev heeft samen met sectorgenoot Heineken (-2,2%) het leeuwendeel van die Mexicaanse markt in handen.

Er waren ook winnaars in Brussel. Die vielen vooral te zoeken in de farmahoek: UCB (+4,6%) en Galapagos (+6,9%). De farmasector kent wereldwijd een opluchtingsrally omdat Hillary Clinton niet in het Witte Huis terechtkomt. Zij had namelijk beloofd om de grote farmabedrijven de duimschroeven aan te draaien en de hoge prijzen van geneesmiddelen onder de loep te nemen.

Door de overwinning van Trump raakte heel wat bedrijfsnieuws ondergesneeuwd. Buiten de Bel-20 gaf Agfa-Gevaert (+1,1%) namelijk een dag eerder dan gepland inkijk in het derde kwartaal. De beeldtechnologiegroep had dinsdagavond al laten weten dat het exclusieve gesprekken voert met het Duitse CompuGroup over een overname. Het is nog lang niet zeker dat er een bod komt, voegt Agfa eraan toe en ook analisten zetten vraagtekens bij het potentiële overnamebod. De omzet daalde meer dan het bedrijf en de analisten hadden verwacht, maar de winstgevendheid verbeterde wel in het derde kwartaal. Agfa-Gevaert houdt zijn winstprognose voor heel 2016 op peil (rebitdamarge van 10%).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content