Marktoverzicht: ‘Markten schrikken van scheutje inflatie’

© reuters
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Europese beurzen wisten de openingswinsten niet vast te houden. Eerst gooide de Duitse Bundesbank roet in het eten door een lichte verzwakking van de Duitse economie te voorspellen in het tweede kwartaal. Daarna verhoogden vrij goede cijfers over de Amerikaanse economie en de licht aantrekkende inflatie de kans dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar de beleidsrente meermaals optrekt.

De Bel-20 leverde 0,5 procent in. De hoogspanningsnetbeheerder Elia maakte op zijn algemene vergadering bekend dat het de komende jaren 5,7 miljard euro wil investeren in nieuwe projecten in België en Duitsland. Dankzij het regulerend kader zorgen meer investeringen voor meer winst bij Elia.

Bpost noteert zonder dividend van 0,24 euro. Op de brede markt knipte Euronav een dividendcoupon van 0,82 dollar per aandeel.

De Luikse beeldtechnologiegroep EVS (+5,07%) profiteert van de benoeming van media-expert Patrick Tillieux als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. EVS publiceerde vorige week resultaten die licht onder de verwachtingen bleven, maar het bedrijf kon wel uitpakken met een een verdubbeling van het orderboek.

Bij Fagron (-2,37%) staan alle lichten op groen voor de kapitaalverhoging, nu het bedrijf een akkoord heeft met de schuldeisers van zijn Amerikaanse dochter Bellevue. Die wordt opgedoekt. Ze is niet langer rendabel, doordat de Amerikaanse overheid de terugbetaling van magistrale bereidingen fors heeft verlaagd. In totaal wordt 220 miljoen euro vers kapitaal in Fagron gestopt. In een eerste fase zal een groep van investeerders (onder wie Filip Balcaen en het durfkapitaalfonds Waterland) 131 miljoen euro in Fagron pompen tegen een koers van 5,79 euro per aandeel. In een tweede fase kunnen bestaande aandeelhouders via een voorkeurrecht intekenen op nieuwe aandelen tegen 5,16 euro per aandeel, zodra de FSMA het prospectus heeft goedgekeurd. In dat prospectus krijgen beleggers een beter zicht op de gang van zaken bij Fagron.

De vastgoedvennootschap Aedifica (-0,64%) neemt voor 8 miljoen euro een verzorgingstehuis in Nederland over. De investering biedt een rendement van 7 procent.

Het Britse telecombedrijf Vodafone (+1,5%) klopte de verwachtingen met een omzetstijging van 2,5 procent in de eerste drie maanden van dit jaar, met dank aan de betere gang van zaken in een aantal grote Europese markten zoals Duitsland en Italië. Over het hele boekjaar landde de bedrijfswinst op een verwachte 11,6 miljard pond per jaar.

Op de wisselmarkten zet het Britse pond zijn remonte verder. Een opiniepeiling toonde dat 55 procent van de Britten een brexit niet genegen is. In vergelijking met april wordt het kamp groter dat Groot-Brittannië in de Europese Unie wil houden. Het cruciale referendum vindt plaats op 23 juni.

De olieprijs klom deze ochtend tot het hoogste peil in een halfjaar en steeg al met 80 procent sinds het prijsdieptepunt in januari. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht in de tweede helft van het jaar een evenwicht tussen de vraag en het aanbod op de oliemarkt, en dus geen verdere voorraadopbouw. Ook Goldman Sachs trekt zijn conclusies en schrapt zijn visie op lage olieprijzen. De zakenbank voorspelt nu een olieprijs van 50 dollar per vat in de tweede jaarhelft. Op de financiële markten wordt een prijs van 50 dollar per vat als ideaal gezien. De prijs is voldoende hoog voor de financiële gezondheid van olieproducerende landen en voldoende laag om de koopkracht van de olie-invoerende landen op peil te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content