Marktoverzicht: licht herstel na zwak jobrapport van vrijdag

© reuters

De Europese aandelenmarkten zijn de handelsweek met lichte winst gestart. De schok van het zwakke Amerikaanse jobrapport van vrijdag zindert nog na.

De markten keken uit naar een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen over de economie en het monetaire beleid.

Sterkste stijgers waren de mijnbouwaandelen, die profiteerden van de stijging van de grondstoffenprijzen naar aanleiding van de zwakkere dollar. De Bel-20-index volgde zijn Europese collega’s mee omhoog en eindigde met een lichte winst van 0,36 procent. Sterkste stijgers in de index waren Umicore (+2%) en Solvay (+1,6%).

Compagnie des Alpes (+6%) stond in de belangstelling na een bericht in de Franse krant Le Monde dat het Chinese Fosun wil instappen in de groep. Go Guanchang, topman van Fosun, wordt beschouwd als de Chinese Warren Buffett. Hij zou mikken op een belang van 10 à 15 procent in de Franse beheerder van skiresorts en pretparken. In België is Compagnie des Alpes eigenaar van de pretparken Walibi en Bellewaerde. Eerder stapte Fosun al in het kapitaal van Club Med. Volgens de Franse overheid, die bijna 40 procent van de aandelen van Compagnie des Alpes controleert via de staatsbank CDC, blijft de controle over de groep in Franse handen.

BAM Groep (-6,2%) geeft een achtergestelde converteerbare obligatie uit met een looptijd van vijf jaar. De coupon zou 3 à 3,75 procent bedragen. De Nederlandse bouwmaatschappij wil met de obligatie 125 miljoen euro ophalen. Het geld is onder meer bestemd voor de herfinanciering van een duurdere kredietlijn die juli volgend jaar op vervaldag komt, waardoor de groep kan besparen op de rentelasten. De conversieprijs zal 30 à 35 procent hoger liggen dan de gemiddelde koers tussen 6 juni en het moment van de prijsbepaling (naar verwachting wordt dat 13 juni). Vanaf juni 2019 kan BAM Groep de obligaties vervroegd terugkopen tegen 100 procent van de uitgifteprijs plus verschuldigde intresten indien de aandelenkoers van BAM sinds de start van de looptijd meer dan 30 procent is gestegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content