Marktoverzicht: licht herstel na dreun

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het ging nog niet van harte, maar de beurzen hebben zich een beetje kunnen herstellen van de zware dreun die ze gisteren nota bene op de eerste handelsdag van het jaar kregen.

De Chinese autoriteiten slaagden erin de beurs van Sjanghai te stabiliseren, vooral door de overheidsfondsen de opdracht te geven aandelen te kopen. Daardoor konden ook de Europese aandelenmarkten na een eerder moeizame start in de loop van de dag weer op winst geraken. Vooral de grondstoffenwaarden maakten een comeback. De Eurostoxx50-index herstelde 0,5 procent.

Opvallend nieuws kwam er uit de Franse telecomsector. Daar zou een megafusie in de maak zijn tussen de marktleider Orange (+0,9%) en Bougyues Telecom, een dochter van het beursgenoteerde conglomeraat Bougyues (+0,6%), waarin ook bouw- en media-activiteiten zitten. De geruchten over een huwelijk zijn er al langer, maar nu is er ook een officieel persbericht van Bougyues Telecom, het nummer drie bij onze zuiderburen, dat er gesprekken lopen. Die zijn nog niet in een gevorderd stadium en kunnen met andere woorden nog afspringen. Het zou om een deal ter waarde van 10 miljard euro kunnen gaan, waarbij Bougyues 15 tot 20 procent van Orange verwerft en daarmee de op een na grootste aandeelhouder zou worden, na de Franse staat (23%-belang). De zeer concurrentiële Franse markt snakt naar consolidatie, maar de vraag is wat de Europese autoriteiten ervan zouden vinden als er een telecomgigant wordt gevormd met 40 tot 50 procent marktaandeel. Succes dus zeker nog niet gegarandeerd.

De veruit sterkste daler in de Bel-20 vandaag is D’Ieteren (-6,8%), terwijl Volkswagen (-5,8%) met vlag en wimpel de dalerslijst in de Eurostoxx50-index aanvoert. Het tegenvallende nieuws is verschillend, maar vindt in beide gevallen uiteraard zijn oorzaak in ‘dieselgate’. De verkoopcijfers van Febiac voor de maand december tonen dat het marktaandeel van D’Ieteren op de Belgische automarkt is gekrompen van afgerond 24,5 naar 20,5 procent. Dat komt haast uitsluitend door de val van het marktaandeel van Volkswagen in ons land van bijna 14 naar slechts 8,5 procent. Het Volkswagen-aandeel maakte een duik na het bericht dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een eerste rechtszaak heeft aangespannen tegen de Duitse autobouwer voor het gebruik van ‘sjoemelsoftware’ in 600.000 wagens op de Amerikaanse markt. Een nieuw rapport geeft aan dat de totale rekening aan schadeclaims tot 80 miljard dollar kan oplopen.

De Nederlandse baggergigant Boskalis (-0,2%) maakte de acquisitie bekend van de baggeractiviteiten van Strabag Wasserbau, vooral bekend als Möbius Wasserbau. Met de deal is een bedrag van 70 miljoen euro gemoeid. De overname zal 50 miljoen euro toevoegen aan de jaaromzet van Boskalis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content