Marktoverzicht: Kering op hoogste peil in 15 jaar

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De koers van Kering explodeerde, nadat het luxeconcern van François Pinault resultaten over de eerste negen maanden had bekendgemaakt.

Beleggers waren somber gestemd door tegenvallende resultaten van onder meer Apple. De technologiereus moest dinsdag nabeurs, voor het eerst in vijftien jaar, een daling van de jaaromzet opbiechten.

De koers van Kering (+7,8%) explodeerde, nadat het luxeconcern van François Pinault resultaten over de eerste negen maanden had bekendgemaakt. Kering tikte zijn hoogste peil sinds mei 2001 aan. Pinault slaagde erin de ommekeer bij Gucci te forceren door eind vorig jaar zowel de CEO als de designer te vervangen. De omzet van Gucci steeg 19 procent tot boven 1 miljard euro. Vooral in Zuid-Oost-Azië (+33%) en West-Europa (+32%) trok de verkoop aan. Ook bij Yves Saint Laurent en Puma, in mindere mate, zat de omzet in de lift. Enkel de dalende verkoop bij Bottega Veneta, het op een na grootste merk uit de stal van Pinault, blijft zorgen baren. Kering is het tweede luxebedrijf, na LVMH, dat beterschap meldt.

De EuroStoxx50 ging 0,2 procent lager. De Bel-20 verloor 0,5 procent tot 3.570,63 punten. Bpost (+0,5%) was de sterkste stijger in de index, terwijl Umicore (-2%) en AB InBev (-2%) de grootste dalers waren. AB InBev verloor terrein in het zog van sectorgenoot Heineken (-3,6%).

Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten van de Nederlandse brouwer, die nochtans 2 procent meer bier verkocht in het derde kwartaal dan een jaar eerder. De nettowinst van 1,24 miljard euro viel een pak lager uit dan vorig jaar (1,78 miljard euro) door afschrijvingen op Congolese activiteiten in 2016 en een eenmalige meevaller in 2015. De brouwer schat bovendien dat ongunstige wisselkoersen 115 miljoen euro zullen wegen op de nettowinst over de tweede jaarhelft.

Buiten de Bel-20 kreeg Melexis (-3,5%) klappen. Het autotechnologiebedrijf verkocht in het derde kwartaal voor 114,5 miljoen euro producten. De analisten en het chipbedrijf hadden gerekend op 116 miljoen euro kwartaalomzet. Het gaat dus om een kleine misser.

Het orderboek boezemt voldoende vertrouwen in om de prognoses voor 2016 te bevestigen: een omzetgroei van 13 à 14 procent bij een gelijkblijvende wisselkoers van ongeveer 1,10 dollar per euro. De prognose werd bij de tweedekwartaalresultaten stevig opgetrokken.

De winstgevendheid zat wel goed in het derde kwartaal. Op elke 100 euro omzet realiseerde Melexis iets meer dan 46 euro brutowinst en dat was beter dan verwacht door analisten. Voor heel 2016 mikt Melexis op een brutowinstmarge van om en bij 45 procent en een bedrijfswinstmarge van 25 procent. Het bedrijf is dus goed op weg om die doelstelling te halen.

Netto bleef er in het derde kwartaal 25,2 miljoen euro winst over, ofwel 0,62 euro per aandeel. Dat is 1 procent meer dan in het derde kwartaal van 2015 en 9 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2016.

De analisten van Degroof Petercam halen Melexis van hun favorietenlijst, omdat het aandeel er al een sterke rit heeft opzitten. Melexis noteert zelfs na de val van vandaag nog altijd 22 procent hoger dan eind vorig jaar. Het aandeel zwemt tegen de stroom, want de Bel-20 verloor meer dan 2 procent over diezelfde periode. Beleggers verwachten blijkbaar dat Melexis bij elke resultaten de prognoses verhoogt, iets wat er deze keer niet in zat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content