Marktoverzicht: ING verrast met rentemarge

© Reuters

Ondanks weinig overtuigende cijfers over de industriële productie in Europa wisten beleggers de zorgen over de groei van de wereldeconomie van zich af te schudden. De stijgende olieprijs ondersteunde het sentiment. De Europese beurzen gingen gemiddeld met 0,75 procent vooruit.

De Bel-20 schreef er 0,82 procent bij, vooral met dank aan ING (+2,65%). De Nederlandse bank boekte in het eerste kwartaal een onderliggende nettowinst van 829 miljoen euro. Dat is 29 procent minder dan vorig jaar, en iets minder dan verwacht. De kosten stegen meer dan verwacht, onder meer door de oplopende factuur van bankheffingen. Dit jaar zal ING 960 miljoen euro betalen voor bankheffingen in verschillende landen. Dat is 300 miljoen euro meer dan vorig jaar. De kostenratio is daardoor opgelopen tot 64,5 procent, tegenover 52 procent vorig jaar. Een andere tegenvaller is het resultaat van de afdeling financiële markten, dat een nipt verlies van 2 miljoen euro boekte door de zwakke financiële markten in het eerste kwartaal.

De klassieke bankactiviteit deed het wel goed. Ondanks het moeilijke renteklimaat wist ING hogere nettorente-inkomsten te boeken door zijn kredietvolumes op te voeren en dankzij een lichte stijging van de rentemarge. De rentemarge werd beschermd door de spaarrente te verlagen. ING zag ook kans minder provisies voor slechte leningen aan te leggen dankzij de aantrekkende Nederlandse economie en de stijgende huizenprijzen in Nederland. Los van de hogere bankheffingen en de lagere provisies steeg het onderliggende bankresultaat met bijna 10 procent.

De Zwitserse grootbank Credit Suisse (+4,99%) verging het minder goed. De bank boekte in het eerste kwartaal een verlies van 302 miljoen Zwitserse frank, al is dat iets beter dan verwacht. De bank kampte met grote verliezen in haar zakenafdeling en in haar activiteiten op de financiële markten. Ze voert nu een beleid om de kosten te verlagen en de omvang van de risicovolle posities af te bouwen.

Nog in de Bel-20 klimt Galapagos (+2,36%) verder op het nieuws dat het biotechbedrijf een nieuwe studie voor een potentiële geneesmiddel tegen taaislijmziekte opstart. Galapagos ontvangt daarvoor een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van Abbvie.

De beeldvormingsgroep Agfa (-3,46%) zag in het eerste kwartaal van dit jaar zijn omzet opnieuw afbrokkelen. In 2015 slaagde Agfa er nog in de omzeterosie een halt toe te roepen, maar dat was toen grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Dat effect valt nu weg, en samen met moeilijke macro-economische omstandigheden op enkele markten en de bijsturing van het voorraadbeleid bij Agfa Healthcare leidde dat tot een iets groter dan verwachte omzetdaling van 3 procent tot 603 miljoen euro. Toch steeg de recurrente bedrijfswinst met 21 procent door de verbetering van de marges. Op het niveau van de bedrijfscashflow steeg de marge tot 8 procent, zodat topman Christian Reinaudo de doelstelling kan handhaven om de marge dit jaar op te krikken tot 10 procent. Verdere efficiëntieverbeteringen en sterke prestaties van de IT-systemen in de medische divisie en van de inkjetprinters in de grafische divisie moeten die klus klaren.

Deceuninck (+4,57%) boekte in het eerste kwartaal iets meer omzet dan verwacht. Referentie-aandeelhouder Francis Van Eeckhout werd ook definitief aangesteld als de nieuwe CEO van de pvc-producent.

De omzet van de Nederlandse baggeraar Boskalis (-1,16%) daalde zoals verwacht sterk in het eerste kwartaal. Zowel de prijzen als de volumes staan onder druk van de moeilijke marktomstandigheden. Ook de marges zijn licht gedaald, maar de orderportefeuille dikte de voorbije maanden lichtjes aan.

Woensdag

Morgen is het in Brussel uitkijken naar de tradingupdates van onder meer Bekaert, Kinepolis en Jensen. In Duitsland publiceren zwaargewichten E.ON en Deutsche Post hun kwartaalresultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content