Marktoverzicht: IBA haalt belangrijk contract in China binnen

© BELGA
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het was een positieve dag voor beursgenoteerd Brussel. De Bel-20 won 2,75 procent. Het was de tweede dag op rij dat de Belgische sterindex kon herstellen van de klappen na het referendum in het VK over het EU-lidmaatschap.

Op de luierproducent Ontex (-0,85%) na gingen alle Bel-20-bedrijven erop vooruit. De winst van vandaag en gisteren maakte wel de koersval van vrijdag en maandag nog niet goed. De Bel-20-index is nog altijd bijna 6 procent van zijn waarde kwijt tegenover het slot van donderdag. Een vijftal Bel-20’ers heeft de brexit verteerd en noteert hoger of stabiel tegenover het slot van donderdag: Galapagos (2,9%), Elia (2,7%), UCB (+3,1%) Proximus (+3,2%) en Delhaize (+2,7%).

Volgens economen wordt België samen met Nederland en Ierland harder getroffen dan andere landen door een brexit, omdat een groot deel van onze uitvoer richting het Verenigd Koninkrijk gaat. Er is sprake van een negatieve impact op de Belgische economie van een half procent van het bruto binnenlands product, of meer dan 2 miljard euro. Niet moeilijk dus dat Belgische bedrijven het ook op de beurs hard te verduren kregen na het brexitreferendum.

De grootste verliezer van de brexit in de Bel-20 kwam uit Nederland. ING (+2,3%) noteert na de herstelbeweging van de afgelopen 1,5 handelsdag nog altijd 18 procent lager dan bij het slot van donderdag. Over heel Europa waren de financiële instellingen de grootste verliezers van het Britse debacle. Zij staan zoals steeds in de vuurlinie wanneer het economisch slechter dreigt te gaan. Ze riskeren dan meer wanbetalingen op kredieten van noodlijdende overheden, bedrijven en gezinnen. Nog in de Bel-20 staan ook de bank-verzekeraar KBC (+2%) en de verzekeringsholding Ageas (+1,3%) nog altijd op respectievelijk 17 procent en 11 procent ‘post brexit’-verlies.

KBC genoot gisteren al interesse van buitenlandse zakenbanken zoals Goldman Sachs en Credit Suisse. Vandaag verhoogde de Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch op haar beurt haar advies voor het aandeel van “neutraal” naar “kopen”. De zakenbank noemt KBC samen met BNP en ING de beste verhalen voor dividendrendement. Maar BofA Merrill Lynch schat wel dat de brexit een negatieve impact zal hebben van 10 procent op de winst per aandeel van de Franse en Benelux-banken.

De handel in het aandeel IBA (+6,7%) werd deze middag even stilgelegd omdat het bedrijf een belangrijke mededeling had. IBA heeft opnieuw een contract voor meer dan 80 miljoen euro binnengehaald in China. Het gaat om de bouw van een protontherapiecentrum en een langlopend onderhoudscontract. Het protontherapiecentrum dat IBA mag bouwen in China zal “een van de grootste en een van de meest technologisch geavanceerde ter wereld” zijn, volgens CEO Olivier Legrain.

De specialist in de bestraling van kankertumoren met een zeer fijne protonenstraal krijgt steeds meer voet aan grond in Azië. In januari vorig jaar sloot IBA een deal van dezelfde grootteorde in China af. De voorbije zes maanden kwamen daar nog eens drie contracten bij. In december sloot IBA een contract in Taiwan af voor 30 tot 35 miljoen euro en in maart in India ter waarde van 60 miljoen euro.

IBA roeit stevig tegen de stroom in en is sinds eind vorig jaar al 22 procent gestegen, terwijl de Bel-20 over dezelfde periode op 11 procent verlies staat. Het bedrijf staat al een tijdje weer stevig op de rails, onder leiding van Legrain, nadat het enkele mindere jaren heeft doorsparteld. Er is nog wel altijd een stijging van ruim 10 procent nodig vooraleer IBA zijn hoogste peil van 1999 evenaart.

Donderdag worden inflatiecijfers voor de eurozone gepubliceerd en de notulen van de ECB-vergadering van 2 juni worden vrijgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content