Was dat schrikken deze ochtend voor de aandeelhouders van Hennes&Mauritz (-12,3%). De koers maakte de diepste duik in één sessie van de afgelopen zestien jaar na bijzonder teleurstellende omzetcijfers voor het afgelopen kwartaal. Daarin zakte de verkopen met 4 procent tot 50,4 miljard Zweedse kronen, de grootste terugval in minstens een decennium, terwijl op een toename met 2 procent was gerekend door analisten.

H&M heeft duidelijk te weinig ingezet op onlineverkoop en krijgt daarvan nu de rekening gepresenteerd met dalende winkelbezoeken. De expanieplannen in winkels worden dan ook 'on hold' gezet en mogelijk wordt een aantal winkels gesloten. De cijfers staan in schril contrast met de stijgende omzetten bij grote concurrent Zara, onderdeel van het Inditex-concern. Zara staat duidelijk veel verder in onlineshopping. H&M kondigde een samenwerking aan met Alibaba om de digitale verkopen in China een boost te geven. Het was een druppel op een hele plaat in een poging de koersval te milderen.

Galapagos (+9,0%) was de grote uitblinker in de Bel-20. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf kondigde aan gebruik te maken van optie (opt-in) om ontstekingsmiddel filgotinib (er lopen meerdere fase III-studies onder meer tegen reuma en ziekte van Crohn) samen met partner Gilead Sciences te co-promoten in acht Europese landen. Belangrijk is ook dat de lock-up en standstill-overeenkomst rond aandeelhouderschap afloopt op 31 december en dat Gilead dus volgend jaar vrij is om een overnamebod te doen. Volgens CEO Onno Van der Stolpe is Galapagos aantrekkelijker geworden voor Gilead. Eerder deze week werd het aandeel opgenomen in de Nasdaq Biotech-index.

Op de bredere markt deed een ander biotechaandeel het nog beter. De koers van TiGenix (+14,3%) maakte een forse sprong na de mededeling op de middag dat er positief advies is van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor het kandidaat-geneesmiddel Cx601 (darvastrocel) in de behandeling van complexe perianale fistels bij de ziekte van Crohn. Het is het eerste allogene stamceltherapie die een positief advies krijgt in Europa. Groen licht met andere woorden voor lancering op de Europese markt. Logisch dat beleggers enthousiast zijn.

Maandag is het vooral uitkijken naar de inflatie in de Europese Unie en de handelsbalans in Japans en Italië.

Was dat schrikken deze ochtend voor de aandeelhouders van Hennes&Mauritz (-12,3%). De koers maakte de diepste duik in één sessie van de afgelopen zestien jaar na bijzonder teleurstellende omzetcijfers voor het afgelopen kwartaal. Daarin zakte de verkopen met 4 procent tot 50,4 miljard Zweedse kronen, de grootste terugval in minstens een decennium, terwijl op een toename met 2 procent was gerekend door analisten. H&M heeft duidelijk te weinig ingezet op onlineverkoop en krijgt daarvan nu de rekening gepresenteerd met dalende winkelbezoeken. De expanieplannen in winkels worden dan ook 'on hold' gezet en mogelijk wordt een aantal winkels gesloten. De cijfers staan in schril contrast met de stijgende omzetten bij grote concurrent Zara, onderdeel van het Inditex-concern. Zara staat duidelijk veel verder in onlineshopping. H&M kondigde een samenwerking aan met Alibaba om de digitale verkopen in China een boost te geven. Het was een druppel op een hele plaat in een poging de koersval te milderen.Galapagos (+9,0%) was de grote uitblinker in de Bel-20. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf kondigde aan gebruik te maken van optie (opt-in) om ontstekingsmiddel filgotinib (er lopen meerdere fase III-studies onder meer tegen reuma en ziekte van Crohn) samen met partner Gilead Sciences te co-promoten in acht Europese landen. Belangrijk is ook dat de lock-up en standstill-overeenkomst rond aandeelhouderschap afloopt op 31 december en dat Gilead dus volgend jaar vrij is om een overnamebod te doen. Volgens CEO Onno Van der Stolpe is Galapagos aantrekkelijker geworden voor Gilead. Eerder deze week werd het aandeel opgenomen in de Nasdaq Biotech-index. Op de bredere markt deed een ander biotechaandeel het nog beter. De koers van TiGenix (+14,3%) maakte een forse sprong na de mededeling op de middag dat er positief advies is van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor het kandidaat-geneesmiddel Cx601 (darvastrocel) in de behandeling van complexe perianale fistels bij de ziekte van Crohn. Het is het eerste allogene stamceltherapie die een positief advies krijgt in Europa. Groen licht met andere woorden voor lancering op de Europese markt. Logisch dat beleggers enthousiast zijn. Maandag is het vooral uitkijken naar de inflatie in de Europese Unie en de handelsbalans in Japans en Italië.