Marktoverzicht: een bank vooruit

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese bankaandelen kenden maandag een sterke beursdag.

De Europese beurzen zijn de week sterk begonnen. Vanochtend stonden we nog in het rood, maar dankzij de bank- en de mijnbouwaandelen klommen de indexen mooi naar winst. Wall Street ging ook naar boven, in afwachting van de officieuze start van het resultatenseizoen.

De Europese bankaandelen kenden een sterke beursdag vandaag, en vooral dan de Italiaanse bankaandelen. Banca Monte di Paschi (+9,7%) was de sterkste stijger, na berichten dat topfunctionarissen van de grootste banken, van het ministerie van Financiën en de Italiaanse centrale bank gesprekken zijn gestart om het probleem van de slechte kredieten en de bijbehorende herkapitaliseringen van de Italiaanse grootbanken op te lossen. Er zou worden gewerkt aan een plan waarbij een overheidsinstelling een deel van de kapitaalverhogingen op zich neemt en ook helpt met het aanpakken van de slechte kredieten. De bedoeling is deze of volgende week te landen en met een plan naar buiten te komen. De achilleshiel van het plan wordt wellicht de rugdekking door de Europese Unie, die eerdere pogingen afwees omdat het zou gaan om verdoken staatssteun.

De koers van SAP (-0,3%) verloor aanvankelijke enkele procenten na een winstwaarschuwing door het management. De cijfers waren eerst gepland voor 20 april, maar SAP liet nu al weten dat de omzet in het eerste kwartaal 4,73 miljard euro zal bedragen, tegenover een analistenconsensus van 4,82 miljard euro en een bedrijfswinst (ebit) van 1,1 miljard euro tegenover een gemiddelde schatting van de analisten van 1,15 miljard euro. De koers kon echter de schade goedmaken, toen de bedrijfsleiding aangaf dat ze nog altijd volop achter de doelstellingen voor 2016 staat. Dat de cijfers in de eerste drie maanden onder de verwachtingen uitkomen, zou enkel een gevolg zijn van enkele Amerikaanse bestellingen die wat later worden geboekt.

Met de cijfers van Alcoa (+3,0%) na beurs gaat vanavond officieus het resultatenseizoen in de Verenigde Staten van start. Zowel voor Alcoa als de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven in het algemeen zijn de verwachtingen niet hooggespannen. De winst van Alcoa zou zakken van 0,28 dollar per aandeel in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 0,03 à 0,04 dollar in de eerste drie maanden van 2016, terwijl de omzet achteruitgaat van 5,8 naar 5,29 miljard dollar. Volgens de prognoses van de analisten moet het eerste kwartaal wel het dieptepunt zijn voor Alcoa en de S&P500-bedrijven. Het moet het laatste kwartaal zijn dat de winsten zakken, na drie kwartalen van dalingen. Dit trimester zou er zelfs een gemiddelde daling van 7,9 procent zijn tegenover dezelfde periode in 2015. Analisten hopen dat de bedrijfswinsten in het lopende kwartaal weer beginnen te stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content