Marktoverzicht: Dow Jones voor het eerst boven 19.000

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Trump-stijging op Wall Street blijft aanhouden, waardoor de Dow Jones-index voor het eerst boven de 19.000 punten klom.

De Trump-stijging op Wall Street blijft aanhouden. Dat zorgt ervoor dat de Dow Jones-index kort na de start voor het eerst in de geschiedenis boven 19.000 punten klom. Tegelijkertijd klom de Standard&Poor’s500-index voor het eerst boven 2200 punten. Het zijn nog altijd de cyclische aandelen die voorop lopen. De Europese beurzen proberen mee te feesten, maar doen het iets meer ingetogen. Tenslotte staat het Italiaans referendum voor de deur en dat kan opnieuw voor averij zorgen op de Europese financiële markten. De ‘spread’ (het renteverschil) tussen de Italiaanse en Duitse rente op overheidsobligaties is de voorbije weken al opgelopen.

De tradingupdate over het derde kwartaal van Ackermans & van Haaren (+0,5%)en dochter CFE (+1,2%) leert dat na een minder eerste semester de toestand aan het verbeteren is bij baggeraar DEME. Na negen maanden is er nog altijd sprake van een omzetdaling van ruim 14 procent, maar het derde kwartaal toonde beterschap. En het wordt nog beter, want het orderboek van DEME staat met 3,85 miljard euro op een historisch record en was tussen 30 juni en 30 september met 230 miljoen euro toegenomen. Voor Ackermans is het ook belangrijk dat de activa onder beheer bij de vermogensbeheerder Delen Private Bank verder zijn gestegen met 3 procent tot 26,3 miljard euro. De Antwerpse holding kon dan ook bevestigen een beter tweede dan eerste semester te verwachten. De koers had onlangs al geanticipeerd op een herstel van de resultaten. Vandaar dat KBC Securities het advies vandaag terug verlaagde van ‘kopen’ naar ‘houden’.

De bijzonder diep gezakte koers van Option (-3,7%) kreeg een nieuwe tik na de zoveelste jobstijding voor het Leuvense technologiebedrijf. De verkoop van twee Nederlandse bedrijven, waaronder Innolumis, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van intelligente straatlampen en die pas eerder dit jaar werden gekocht, werd nog uitgelegd als een opportuniteit. De verkoopprijs zou boven de aanschafwaarde liggen. Maar eigenlijk is het geld bij Option opnieuw op en is er nog geen akkoord met de aandeelhouders en de schuldeisers voer een nieuwe herstructurering. Deze niet-strategische activiteit wordt verkocht om opnieuw geld te hebben om tot februari 2017 voort te kunnen en intussen een oplossing uit te werken. Jan Callewaert wil zich meer dan ooit volop concentreren op de redding van het bedrijf en stelt zijn mandaat als voorzitter van de raad van bestuur ter beschikking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content