Marktoverzicht: D’Ieteren voelt begrotingskater

© BELGA
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Het begrotingsakkoord van afgelopen weekend had slecht nieuws in petto voor D’Ieteren.

De Amerikaanse centrale bank plaveit duidelijk de weg naar een renteverhoging later dit jaar. Dat veroorzaakt ongerustheid op de markten. Daar kwam nog bij dat de Britse rente is gestegen tot het hoogste peil sinds het brexitreferendum. De daling van het pond zorgt voor een hogere inflatie aan de overkant van het Kanaal, en beleggers eisen daarom een hogere rente op Brits overheidspapier. De spanningen op de obligatiemarkten lieten zich ook voelen op de beurzen. De Europese graadmeter Eurostoxx50 daalde met 0,7 procent. In Brussel liet de Bel-20-index 0,2 procent liggen.

Buiten de sterindex incasseerde Nyrstar (-6,7%) een forse klap na een kritisch rapport. Analisten van ABN Amro waarschuwen dat de markt te positief is over de kaspositie bij het bedrijf. Nyrstar kreeg al een hoop voorafbetalingen, toen het bedrijf in vieze papieren zat. Een deel van de verkopen zal niet meer naar de kassa vloeien, al wordt er zink geleverd en stijgt de boekhoudkundige winst.

Bovenaan de tabellen profiteerde Econocom (+3,9%) van zijn cijfers over het derde kwartaal. In de periode juni tot september steeg de omzet van het IT-bedrijf met 10 procent, een betere prestatie dan analisten hadden verwacht. Vooral de versnelling van de groei viel in de smaak: in de eerste helft van het jaar nam de omzet maar met 5 procent toe.

Het enige minpuntje was dat Econocom vooral de verkoop zag toenemen, en minder groei boekte in de leasingtak, waar de marges hoger liggen. Maar een aantal nieuwe leasecontracten zullen pas in het vierde kwartaal in de boeken komen, waardoor Econocom het huidige groeitempo wellicht kan aanhouden. Het bedrijf bevestigde alleszins zijn ambitieuze doelstellingen voor dit en volgend jaar.

Het begrotingsakkoord van afgelopen weekend had slecht nieuws in petto voor D’Ieteren (-4,1%). De regering wil bedrijfswagens minder aantrekkelijk maken en denkt na over de invoering van een mobiliteitsbudget. Volgens het beurshuis KBC Securities zal de invoerder van de merken uit de Volkswagengroep die maatregel serieus voelen, met mogelijk een omzetverlies tot 13 procent voor de autotak van de groep. Dat cijfer is wel nog nattevingerwerk, omdat de regering de maatregel nog precies moet uitwerken. En dan valt nog af te wachten of de Belg bereid is zijn bedrijfswagen los te laten.

Internationaal was er vooral veel aandacht voor Pearson (-8,41%), dat teleurstelde met zijn kwartaalcijfers. Sinds de verkoop van de Britse zakenkracht Financial Times en het belang in onder meer het weekblad The Economist en het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds richt het bedrijf zich bijna uitsluitend op de uitgifte van schoolboeken. Vooral in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt, vielen de cijfers tegen. Volgens Pearson volgt de tegenvallende verkoop uit de toegenomen concurrentie van e-commerce, waardoor traditionele winkels minder voorraad in huis halen. Bovendien gaan minder Amerikanen studeren, nu de arbeidsmarkt zo sterk is.

Niet iedereen is overtuigd van die uitleg. Pearson zelf houdt voorlopig vast aan zijn winstverwachting. En als het pond zo zwak blijft, denkt het bedrijf zijn prognose zelfs nog te kunnen optrekken, omdat het vandaag meer ponden krijgt voor elke dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content