Marktoverzicht: beurzen stomen door

© Euronext
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Wereldwijd zetten de beurzen hun gestage klim verder. De Bel-20 doet mee en noteert op het hoogste peil sinds 2008.

Op Wall Street worden de records aan elkaar geregen. De sterke mondiale conjunctuur en het vooruitzicht op een verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting voeden het optimisme. De langetermijnrente trok lichtjes aan, wat de obligatiekoersen onder druk zette.

In Europa begint de inflatie te pruttelen, toch aan de fabriekspoorten. De producentenprijzen stegen in augustus met 0,3 procent, terwijl slechts een stijging met 0,1 procent werd verwacht. Op jaarbasis is er sprake van een stijging met 2,5 procent. Er ontstaat een milde inflatiedruk omdat de bedrijven stilaan op volle productiecapaciteit draaien, waardoor een stijgende vraag zich langzaam maar zeker vertaalt in hogere prijzen. Nu is het afwachten in welke mate de stijgende producentenprijzen zullen doorsijpelen naar de eindprijzen die de consument in de winkel betaalt. De consumptieprijsinflatie blijft ondanks het economische herstel en het expansieve beleid van de centrale banken hardnekkig laag en beneden het gewenste peil van ongeveer 2 procent. In het eurogebied strandde de inflatie in september op 1,5 procent op jaarbasis. Analisten wijzen als verklaring onder meer naar de beperkte loonstijgingen, de globalisering, de digitalisering van de economie en de vergrijzing, maar niemand kan de vinger op de wonde leggen. Zelfs Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, zegt niet te weten waarom de inflatie zo laag is gebleven. De evolutie van de inflatie is de komende kwartalen nochtans een sleutelvariabele in het monetaire beleid van de westerse centrale banken.

Het Gentse biotech bedrijf Ablynx (+1,16%) trekt naar Nasdaq. De Amerikaanse beurs wordt gezien als de Champions League voor biotechbedrijven. Ablynx plaatste zich gisteren voor het kampioenenbal dankzij de publicatie van sterke fase-3 onderzoeksresultaten voor caplacizumab, een potentieel geneesmiddel tegen een bloedstollingsaandoening. Die resultaten maken de weg vrij voor de commercialisering van het geneesmiddel. Analisten schatten de piekverkoop op ongeveer 300 miljoen dollar op jaarbasis. Ablynx maakte nog niet bekend hoeveel extra kapitaal het wil ophalen op Wall Street. De huidige cashbuffer van 200 miljoen dollar is comfortabel te noemen, maar andere biotechbedrijven bewezen al dat het niet onverstandig is extra kapitaal op te halen tegen interessante voorwaarden na de publicatie van gunstig nieuws.

Econocom (+1,1%) weet beleggers te paaien met een nieuw vijfjarenplan. Het bedrijf wil tegen 2022 de bedrijfswinst verdubbelen tot 300 miljoen euro door andere bedrijven te begeleiden in hun digitale transformatie. De omzet zou per jaar met 7 procent moeten groeien, bij een operationele winstmarge die klimt naar 7,5 procent. De geloofwaardigheid van het plan wordt ondersteund door de prestaties van het verleden. De voorbije tien jaar kon Econocom de omzet vertienvoudigen en de bedrijfswinst verzesvoudigen.

De autobouwer Tesla (-0,47%) worstelt nog maar eens met de eigen productiedoelstellingen. Van de nieuwe Model 3 rolden er in het derde kwartaal slechts 260 stuks van de band. Tesla mikte op 1500 exemplaren van de elektrische auto. Tesla wijst naar flessenhalzen bij de productie van batterijen en onderdelen en stelt dat het die tekorten op korte termijn kan oplossen. De Model 3 is ontworpen om de massa te bereiken en moet dus in massaproductie kunnen worden gemaakt. Volgend jaar zouden er 500.000 stuks moeten worden geproduceerd. “Maar eerst zullen we zes maanden door de hel moeten”, zegt topman Elon Musk. Tesla levert intussen wel recordaantallen voor de exclusievere modellen S en X. Samen moeten deze modellen goed zijn voor een verkoop van 100.000 stuks dit jaar. Tesla blijft wel nog verlieslatend. In het tweede kwartaal was er een verlies van 336 miljoen dollar. Tesla moet nog bewijzen dat het op grote schaal auto’s kan bouwen tegen een aanvaardbare winstmarge.

In Europa wordt woensdag de temperatuur van de conjunctuur genomen door het vertrouwen bij de aankoopdirecteuren te meten. In de Verenigde Staten zullen verse cijfers over de banengroei in de private sector een licht werpen op de gang van zaken in de economie. Nog in de Verenigde Staten komen Monsanto en Pepsico met bedrijfsresultaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content