Marktoverzicht: beurzen sluiten week af met positieve noot

© reuters

De Europese aandelenmarkten maken zich voorlopig geen zorgen meer over een Amerikaanse renteverhoging.

De Europese aandelenmarkten maakten zich vandaag geen zorgen meer over een Amerikaanse renteverhoging. Een herstel van de olieprijs en energieaandelen hielp de beurzen mee omhoog. De winsten liepen in de loop van de dag op tot boven 1 procent.

De Bel-20-index volgde zijn Europese tegenhangers mee omhoog en eindigde met een winst van 1,4 procent. Sterkste stijgers in de index waren Galapagos (+5,2%) en UCB (+4%). Een opvallende daler was Ackermans & van Haaren (-3%), dat leed onder de forse omzetdaling bij zijn baggerdochter DEME. Op de brede markt profiteert Deceuninck (+2,2%) van het nieuws dat sterke man Francis Van Eeckhout 10,7 miljoen euro heeft uitgegeven om zijn belang in de raamprofielenproducent op te trekken van 23,1 naar 26,3%.

Ackermans & van Haaren kwam met kwartaalresultate. Het baggerbedrijf DEME, voor 60,4 procent in handen van de investeringsmaatschappij, zag zijn orderboek licht dalen van 3.185 naar 3.098 miljoen euro, maar dat cijfer houdt geen rekening met een gezamenlijk contract ter waarde van 750 miljoen euro voor DEME en CFE. In het voorbije kwartaal dook de omzet van DEME 37 procent lager tot 402,2 miljoen euro. Het bedrijf verwacht voor het volledige jaar een licht lagere omzet tegenover het recordjaar 2015. De bouwmaatschappij CFE zag haar omzet dan weer toenemen van 156,7 naar 196,2 miljoen euro. Ackermans & van Haaren denkt dat CFE – zonder rekening te houden met DEME – dit jaar met winst kan afsluiten. Bij de bankdochters zag zowel Delen als Bank J. Van Breda een netto-instroom van geld. Een valse noot in het kwartaalrapport is de restaurantketen Groupe Flo. Door de aanslagen is het restaurantbezoek in Parijs gezakt, waardoor het verlies opliep van 5 miljoen naar 7,2 miljoen euro. Ackermans & van Haaren blijft zeer voorzichtig voor het volledige jaar, wegens de “grote onzekerheden in de economie en de financiële markten”.

Bij WDP (+0,6%) heeft ruim 60 procent van de aandeelhouders gekozen voor een dividend in aandelen in plaats van cash, waardoor 449.223 nieuwe aandelen gecreëerd worden. Op die manier kan de specialist in magazijnen 33 miljoen euro cash in huis houden. Sectorgenoot Montea (-4,7%) noteerde vandaag zonder het dividend van 2,03 euro per aandeel. De aandeelhouders krijgen eveneens de keuze aangeboden om in aandelen of cash uitbetaald te worden.

Nyrstar -2,7%) gaat tien bestaande aandelen samenvoegen tot één nieuw aandeel. Op die manier wil de zinkgroep haar status als ‘centjesaandeel’ kwijtraken.

Richemont (+0,1%) heeft het voorbije boekjaar – dat liep tot eind maart – 6 procent meer omzet geboekt (11 miljard euro), in lijn met de verwachtingen van analisten. Tegen constante wisselkoersen zakte de omzet van de Zwitserse luxeproducent met 1 procent. De operationele winst dook echter omlaag naar 2,06 miljard euro, fors onder de analistenverwachting van 2,3 miljard euro. De sterke Zwitserse frank tegenover de euro zadelde Richemont op met een verlies van 239 miljoen euro. Bovendien zakt de verkoop in Azië, en door de aanslagen blijven veel rijke toeristen weg uit Europa. Het nieuwe jaar startte bijzonder slecht: in april zakte de omzet met 18 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Partner Content