Marktoverzicht: Bekaert en euro nemen duik

© belga

Bekaert kreeg een pandoering, omdat de groei al na twee kwartalen begint te stokken. De euro belandt op zijn laagste peil dit jaar tegenover de dollar, die een Trump-rally doormaakt.

De Europese beurzen sloten de week met kleine verliezen, vooral gedreven door de sterke beweging op de valutamarkten en de stijging van de rentes. De pan-Europese korf Stoxx600 verloor 0,3 procent, in Brussel ging de Bel-20 1,2 procent lager.

De blikvanger in de Brusselse sterindex was het aandeel van staaldraadproducent Bekaert, dat bijna 10 procent lager ging na teleurstellende cijfers. Het rapport gaf een gemengd beeld. Gezuiverd voor alle wisselkoersschommelingen en de impact van overnames kwam de omzet licht lager uit dan een jaar eerder. Vooral in Europa en de zonnepanelensector stonden de cijfers onder druk. In haar vooruitzichten verwacht de groep weinig beterschap in Europa. Toch denkt Bekaert een hogere winstmarge te realiseren dit jaar. De marge zal uitkomen op 7,5 à 8 procent in plaats van 7 à 8 procent.

Het is een flauw rapport, maar dat verklaart de scherpe koersreactie niet volledig. Wat wel? In de eerste zes maanden van het jaar was Bekaert nog het best presterende aandeel uit de Bel-20, gedreven door de omzetgroei in de eerste helft van het jaar en de hoop dat die groei zou aanhouden. Een kwartaal later ligt die hoop al aan diggelen. Bovendien heeft Bekaert ook een stevige voet aan de grond in Latijns-Amerika, een regio waarover veel onzekerheid is na de verkiezing van Donald Trump in de VS.

De meeste aandacht ging vrijdag naar de internationale valutamarkten, waar de dollar alle andere wereldmunten het nakijken geeft. De afgelopen tien dagen is de euro al 5 procent gedaald naar 1,05 dollar per euro. Uiteraard speelt de man die het Witte Huis binnenkort gaat betrekken daarin een hoofdrol.

In de eerste plaats werd verwacht dat een overwinning van Trump een paniekreactie op de markten zou veroorzaken, met onder meer een fikse daling van de dollar. Dat is niet gebeurd, wat betekent dat beleggers die posities nu sluiten en terugkeren naar de dollar. Ten tweede groeit het geloof op de markten dat het beleid van Trump misschien wel goed is voor de Amerikaanse economie, toch zeker op korte termijn. Ook dat maakt de dollar interessanter voor beleggers. En ten derde was de overtuiging voor de verkiezingen dat de Federal Reserve bij een overwinning voor Trump zou twijfelen of hij de rente wel kan verhogen. Van twijfel is er nauwelijks nog sprake, en dus kiezen beleggers voor de munt waar hogere rentes in het vooruitzicht staan.

Terug op de aandelenmarkten reageerden beleggers lauw op de plannen van Volkswagen (0,3%). De Duitse autobouwer, die geplaagd wordt door de naweeën van het dieselschandaal, plant 30.000 werknemers te laten afvloeien. Een besparing die moet resulteren in een verhoging van de winstmarge van een magere 1,6 naar 4 procent.

Tot slot nog een bericht uit Tokio, waar de Nikkei-index weer officieel in een stierenmarkt zit. De Japanse topaandelen sloten 20 procent boven het jongste dieptepunt uit juni. Japanse aandelen profiteren de jongste tijd vooral van de daling van de yen ten opzichte van de dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content