Marktoverzicht: Balans van de brexitschade

© Reuters

Precies een week geleden ontwaakte de wereld met een stevige kater. Onverwachts stemden de Britten voor een toekomst buiten de Europese Unie. De verrassende uitkomst zond een schokgolf door de markten. Nu lijkt het stof neergedaald. Tijd om de schade op te meten.

Het pond kreeg de opvallendste pandoering. De Britse munt daalde daags na de stembusgang naar zijn laagste peil tegenover de dollar in dertig jaar. Ook ten opzichte van de euro nam het pond een duik. Een week later is er slechts een licht herstel. Het is bijzonder onduidelijk welke relatie de Britten met de overige Europese landen zullen aangaan en hoe de politieke kaarten liggen. Veel onzekerheid dus, iets wat beleggers liever mijden. De vele vraagtekens maken het pond ook minder aantrekkelijk als reservemunt.

De Europese bankaandelen kregen de zwaarste klappen. De sectorindex Stoxx Banks noteert een vijfde lager dan toen de laatste exitpolls nog aangaven dat de Britten in de Europese Unie zouden blijven. De Londense City, waar veel banken hoofdkwartier houden, dreigt de dupe te worden van de minder nauwe banden tussen Groot-Brittannië en het continent. De vrees bestaat ook dat de brexit zal wegen op de groei, wat betekent dat er minder investeringen zijn en dat de banken dus minder kredieten uitschrijven. Om het donkere plaatje compleet te maken blijven de rentes nu wellicht nog langer op de historisch lage niveaus staan. Dat is slecht nieuws voor de winsten van de banken.

De vrees voor een slachting op de Europese beurzen was groot, maar een week na de brexitstem valt de schade mee. Sterker nog: de beurs van Londen is de klap al helemaal te boven. De sterindex FTSE100 noteert 3,5 procent hoger dan voor het referendum. Dat klinkt vreemd, maar er is een logische verklaring voor. De beursindex telt veel internationale bedrijven die nauwelijks afhangen van de Britse economie. Door de daling van het pond is hun concurrentiepositie sterk toegenomen.

De belangrijkste continentale indexen noteren nog met verlies. De schade hangt vooral af van het gewicht van de bankaandelen erin. Het geleidelijke herstel van de voorbije dagen toont dat beleggers afgestrafte aandelen durven op te pikken. De finale uitkomst van de brexitepisode mag dan nog onzeker zijn, veel investeerders gaan er toch al van uit dat de economische impact niet rampzalig zal zijn.

De olieprijs vertelt hetzelfde verhaal. De prijs van een vat ruwe olie dook vorige week naar 47 dollar, uit vrees dat een vertraging van de wereldeconomie het overaanbod opnieuw zou vergroten. Nu die ongerustheid weg is geëbd, noteert de olieprijs zoals voorheen rond 50 dollar.

In de Britse politiek blijven er nog weinig winnaars over, op de obligatiemarkten des te meer. Zo stortten beleggers zich gek genoeg massaal op Brits papier. De verwachting is dat de Bank of England maatregelen zal nemen om de economie te ondersteunen. Gouverneur Mark Carney bevestigde vandaag dat hij klaar staat met een vers stimuleringspakket. De verwachting is dat de Britse centrale bank binnenkort de rente verlaagt van 0,5 naar 0,25 procent. Als de rente op overheidspapier dezelfde richting volgt, stijgen omgekeerd de obligatiekoersen. Vandaar de koopwoede bij beleggers.

In de Verenigde Staten is de tienjaarsrente onder zijn historische dieptepunt uit 2012 gedaald. De markt verwacht dat de Federal Reserve een tweede renteverhoging opnieuw op de lange baan schuift. Ook in Europa verkennen de rentes nieuwe laagtes in anticipatie op meer monetair geweld van de Europese Centrale Bank. Het uitzicht op meer stimuleringsmaatregelen houdt dus een wereldwijde obligatiebonanza in stand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content