Marktoverzicht: baaldag op de beurzen

Carlos Brito, CEO van AB Inbev. © BELGA

Tegenvallende bedrijfsresultaten en gemengde macro-economische data in de eurozone zetten de Europese aandelenmarkten vandaag op een fors verlies.

Tegenvallende bedrijfsresultaten en gemengde macro-economische data in de eurozone zetten de Europese aandelenmarkten vrijdag op een fors verlies. In de loop van de dag liepen de verliezen op tot boven 2 procent. Beleggers verteerden de kwartaalresultaten van grote ondernemingen als Novo Nordisk, Sanofi, Telefonica, Puma, Swiss Re en International Airlines Group slecht.

Op macro-economisch niveau kwam de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht (+0,6% in vergelijking met een jaar eerder). De werkloosheid daalde in maart naar 10,2 procent, tegenover 10,4 procent in februari. Beleggers reageerden echter slecht op het feit dat de inflatie in april is gedaald tot -0,2 procent, ondanks de stimulusmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Deflatie (negatieve inflatie) vergroot de kans dat consumenten hun aankopen uitstellen in afwachting van lagere prijzen, met een economische vertraging en nog meer deflatie als gevolg. De dalende inkomsten maakt het voor bedrijven ook moeilijker hun schulden af te bouwen.

De Bel20-index volgde zijn Europese collega’s mee omlaag en eindigde met een verlies van 1,94%. Een opvallende daler in de index is het zwaargewicht AB InBev (-4,00%). De biergigant liet weten dat hij de Oost-Europese activiteiten van SABMiller wil verkopen om de overname aanvaardbaar te maken voor de toezichthouders. Eerder zijn al merken als Grolsch en Peroni van de hand gedaan. AB InBev noteerde vandaag ook zonder het finale dividend van 2 euro bruto per aandeel. In november werd al een interim-dividend van 1,6 euro bruto per aandeel uitgekeerd.

Galapagos (-0,03%) was tijdens de ochtend een van de zeldzame winnaars in de Bel-20. De biotechnologiespeler gaat nauwer samenwerken met het Amerikaanse AbbVie voor onderzoek naar een geneesmiddel tegen taaislijmziekte. De mogelijke succesbetalingen die Galapagos kan binnenhalen, stijgen van 350 naar 600 miljoen dollar, boven op de gebruikelijke royalty’s als een geneesmiddel op de markt wordt gebracht. Maar het aandeel werd in de loop van de namiddag meegezogen in de verkoopgolf en eindigde op een licht verlies.

Engie (+0,10%) voelde het voorbije kwartaal de negatieve impact van het warme winterweer in Frankrijk, de lagere Braziliaanse real en de lagere energieprijzen. De heropstart van de kerncentrales Doel en Tihange kon die negatieve effecten maar gedeeltelijk compenseren. De omzet dook 13 procent lager naar 18,9 miljard euro, terwijl de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) met 1,7 procent zakte naar 3,5 miljard euro. Indien geen rekening wordt gehouden met negatieve wisselkoerseffecten en eenmalige effecten, steeg de ebitda met 2,3 procent. Ook kostenbesparingen ten belope van 100 miljoen euro konden de pijn wat verzachten. Engie wil dit jaar 500 miljoen euro besparen op de werkingskosten, een bedrag dat moet oplopen tot 1 miljard euro in 2018. Daarnaast wil de Franse nutsgroep 15 miljard euro aan activa verkopen om haar schulden af te bouwen en om te investeren in nieuwe markten zoals energiediensten en hernieuwbare energie.

Amazon.com (+10,6% bij opening) heeft voor het vierde kwartaal op rij winst gemaakt. De grootste onlineretailer ter wereld boekte 513 miljoen dollar nettowinst tegenover een verlies van 57 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De bedrijfswinst kwam uit op 1,1 miljard dollar. De omzet schoot 28 procent hoger naar 29,1 miljard dollar. Het is meteen het meest winstgevende kwartaal in het 22-jarige bestaan van Amazon. De resultaten liggen ook ver boven de verwachtingen van analisten. De belangrijkste winstmotor is Amazon Web Services (AWS), de cloudcomputingafdeling van Amazon. AWS is uitgegroeid tot de populairste cloudservice bij starters, en ook almaar meer grote bedrijven doen er een beroep op. AWS is zeer winstgevend: hoewel het slechts 9 procent van de omzet uitmaakt, staat het in voor meer dan de helft van de bedrijfswinst. De klassieke onlineretailactiviteiten zijn _ ondanks de sterke omzetstijging _ veel minder winstgevend, en de internationale activiteiten draaien zelfs met verlies. Amazon blijft zwaar investeren in nieuwe initiatieven, waaronder het maken van eigen televisieprogramma’s en films voor de Prime-videodienst. Voor dit kwartaal verwacht het bedrijf een omzet van 28 à 30,5 miljard dollar en een bedrijfswinst van 375 à 975 miljoen dollar.

Exxon Mobil (+0,7% bij opening) boekte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar de kleinste kwartaalwinst sinds de fusie van Exxon en Mobil Corp in 1999. De nettowinst zakte met 63 procent naar 1,81 miljard dollar, tegenover 4,94 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. ExxonMobil ziet zijn kwartaalwinst nu al zes kwartalen op rij zakken door de sterk gedaalde olie- en gasprijzen en de financiële katers van investeringen in Amerikaanse schalie-olie en de Noordpool. Het bedrijf verloor eerder deze week al zijn AAA-kredietrating (de hoogst mogelijke rating) bij de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Het resultaat ligt echter boven de verwachtingen van analisten. De verliezen in de olie- en gasactiviteiten werden verzacht door de winsten in de raffinaderijen en de chemische activiteiten. Die laatste boekten zelfs 38 procent meer winst (1,4 miljard dollar), dankzij een hogere omzet én hogere winstmarges. ExxonMobil besliste de investeringen dit jaar met 25 procent terug te schroeven tot 23,2 miljard dollar. In februari werd ook al de inkoop van eigen aandelen stopgezet om cash te sparen. Het kwartaaldividend wordt wel verhoogd met 3 procent tot 0,75 dollar per aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content