Marktoverzicht: Ageas, WDP en IBA halen goede punten bij belegger

Bart De Smet van Ageas © Belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De prijs van een vat olie uit de Noordzee steeg in de loop van de dag tot boven 34,5 dollar. De OPEC zet druk op Irak en Iran om mee te doen aan een bevriezing van de olieproductie op het niveau van januari.

De Europese beurzen herstelden opnieuw. De EuroStoxx50 ging 2,7 procent hoger. De Bel-20 won 2,4 procent tot 3376 punten. Delta Lloyd (+12,8%) was de sterkste stijger in de Belgische sterindex. De verzekeraar heeft zich ontpopt tot de Bel-20’er die het meest aan koersschommelingen onderhevig is. Defensieve spelers als de netbeheerder Elia (+0,65%) en het vastgoedvennootschap Cofinimmo (+0,6%) konden het minst meesurfen op de positieve vibes van de handelsdag.

Er kwam een stortvloed aan jaarrapporten af op beleggers. In de Bel-20 kwam de verzekeraar Ageas (+4,5%) met resultaten over 2015 naar buiten. De premie-inkomsten stegen met 16 procent tegenover vorig jaar. In Azië namen de premie-inkomsten zelfs met 39 procent toe.

De verzekeraar verhoogt zijn dividend met 6,5 procent tot 1,65 euro bruto per aandeel. Door de inkopen van eigen aandelen moet de winst over almaar minder aandelen verdeeld worden. Er waren eind 2015 ongeveer 3 procent minder uitstaande aandelen dan eind 2014. De winst per aandeel steeg vorig jaar van 2,13 naar 3,57 euro, een stijging met 68 procent. Dat heeft niet zozeer te maken met de verzekeringsresultaten, maar wel met een winst van 15 miljoen euro op de algemene rekening – waar een aantal erfenissen uit het verleden verrekend worden – tegenover een verlies op de algemene rekening van 261 miljoen euro in 2014.

Buiten de Bel-20 viel de koerswinst van WDP (+5,5%) op. Zo’n grote koersschommelingen zien we niet vaak bij de vastgoedvennootschappen. WDP bereikte sneller dan verwacht de doelstellingen van zijn groeiplan 2013-2016 dankzij een sterk 2015. De nettowinst steeg met 22 procent: van 4,1 tot 5 euro per aandeel. Van die 90 cent is het overgrote deel – of 50 cent – te danken aan overnames en de hogere inkomsten uit zonnepanelen. De verlaging van de kosten op de schulden leverde nog eens 25 cent op en daarnaast waren eenmalige verbrekingsvergoedingen goed voor 15 cent per aandeel.

Ook de aandeelhouder mag mee profiteren, want het dividend klimt met 18 procent tot 4 euro bruto per aandeel. WDP stelde ook meteen een nieuw vijfjarenplan voorop: met als doel de nettowinst met een kwart te laten stijgen tot minimaal 6,25 euro per aandeel. Het economische klimaat noopt WDP tot voorzichtigheid. Ze mikken op stabiele huurprijzen. En ook de kostenverlaging dankzij de historisch lage rente kunnen ze wellicht niet nog een keer toepassen.

IBA (+13%) verraste vriend en vijand met voorlopige resultaten. Zowel de omzet als de recurrente bedrijfswinst liggen in het boekjaar 2015 20 procent hoger dan in 2014. Voor 2016 trekt het bedrijf zijn prognoses op van meer dan 10 procent omzetgroei naar 20 procent. De specialist in bestraling van kanker met protonen zag het orderboek voor zijn protontherapiecentra met 30 procent aandikken en haalt ook almaar meer onderhoudscontracten binnen, die voor inkomsten zorgen over een periode van 10 à 15 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content