Marktoverzicht: Ageas bekoort met zwaar verlies

Ageas, in meerdere talen © Belga
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Het vooruitzicht van een tweede renteverhoging in de Verenigde Staten zorgde voor gespannen zenuwen op de markten. De schikking met gedupeerde Fortis-aandeelhouders duwde Ageas diep in het rood, maar onderliggend boert de verzekeraar goed.

De kans is reëel dat de Amerikaanse centrale bank volgende maand voor de tweede keer de rente verhoogt. Dat bleekt duidelijk uit de notulen van de jongste rentevergadering. Tot nu hield de markt weinig rekening met een verstrenging van het beleid in juni. De neerslag van de gesprekken tussen de centrale bankiers zorgde dan ook voor nervositeit op de Europese beurzen met verliezen tot gevolg. De toonaangevende Eurostoxx50 verloor 1,15 procent. De Bel-20 ging 0,30 procent lager.

In de korf met de voornaamste Brusselse aandelen sprong vooral de klim van Ageas (+5,08%) in het oog. De Belgische verzekeraar boekte in het eerste kwartaal een verlies van 630 miljoen euro tegenover een winst van 240 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Op het eerste gezicht zijn de cijfers dus dramatisch verslechterd. Alleen hadden analisten nog slechter verwacht. Zij rekenden op 660 miljoen euro verlies.

De rode cijfers zijn louter het gevolg van de eerder aangekondigde schikking die Ageas – als erfgenaam van Fortis – sluit met verschillende groepen van gedupeerde aandeelhouders van de bank. Ageas trekt zoals bekend 1,2 miljard euro uit om het verleden achter zich te laten, wat de resultaten over het eerste kwartaal 889 miljoen euro lager doet uitkomen. Een verrassing was het verlies dus zeker niet.

Onderliggend wist Ageas daarentegen wel te verrassen, vooral positief. De premie-inkomsten stegen 11 procent naar 11,1 miljard euro, ondanks ongunstige wisselkoerseffecten. Onderaan op de rekening kwam de levensverzekeringstak uit op 143 miljoen euro, 15 procent beter dan de consensus onder analisten. De niet-leventak – vooral schadeverzekeringen – deed zelfs bijna de helft beter dan de verwachtingen met een nettowinst van 57 miljoen euro.

De afrekening met het verleden laat zich natuurlijk voelen in de balans, zij het maar voor even. De schikking duwde de solvabiliteitratio op groepsniveau van 212 naar 180 procent. Maar door de recente verkoop van de dochter in Hongkong zal die ratio weer stijgen naar 210 procent.

De minpunten uit het rapport? Ten eerste staan de resultaten in ons land onder druk door de impact van de aanslagen in Brussel. Volgens een eerste raming op basis van een totale schade van 200 miljoen euro verwacht Ageas 19 miljoen euro te moeten ophoesten. Ten tweede vielen de prestaties in vooral Portugal tegen.

Nog in de Bel-20 presteerde KBC (1,65%) sterk. De laatste beursgenoteerde Belgische bank kreeg applaus van Wall Street in een positief analistenrapport. Bovendien profiteerde de financiële sector in zijn geheel van het vooruitzicht van een hogere rente in de VS. De bodemrente, die de rentemarges onder druk zet, blijkt nu toch ten minste niet in de hele wereld voor eeuwig te zijn.

Op de brede markt was er nieuws van Bone Therapeutics (-1,20%), dat meldde dat er een nieuwe – tweede – testfase zit aan te komen voor zijn potentiële middel tegen osteoporose. Sectorgenoot Celyad (-2,16%) kwam met kwartaalresultaten. Zoals gebruikelijk bij biotechbedrijven was het daarbij vooral uitkijken of er nog voldoende cash in huis is om de lopende onderzoeken uit te voeren. Celyad gaf de eerste drie maanden van het jaar 12,8 miljoen euro uit, waardoor er nog 95 miljoen in de kluis ligt.

Internationaal werd het gerucht bevestigd dat de Duitse chemiereus Bayer (-8,20%) een ‘ongevraagd bod’ uitbracht op het Amerikaanse Monsanto (4,98%). Bedoeling is om de onbetwiste nummer 1 te vormen in de sector van zaden en gewasbescherming. Monsanto wijst de avances voorlopig niet zomaar af. En dat een deal mogelijk lijkt, blijkt ook uit het feit dat er nog geen financiële details zijn uitgelekt.

Op Wall Street was Wal-Mart (+9,06%) de blikvanger. Na slechte cijfers bij verschillende sectorgenoten was de vrees groot dat de Amerikaanse retailreus ook met een tegenvallend rapport thuis zou komen. Dat bleek niet het geval. De omzet steeg zelfs 1 procent naar 116 miljard dollar en de winst lag hoger dan verwacht. Niettemin blijft de grootste werkgever ter wereld uitgaan van een vlakke evolutie van de verkopen dit jaar, en een daling van de winst met 12 procent.

Tot slot was er fusienieuws in de oliedienstensector, waar het Franse Technip samengaat met het Amerikaanse FMC. Aandeelhouders van Technip (+6%) krijgen per aandeel twee nieuwe aandelen van de nieuwe groep. FMC-aandeelhouders mogen elk aandeel inruilen voor een nieuw aandeel van Technip-FMC. De deal is ingegeven door mogelijke kostenbesparingen, volgens de aankondiging vanaf 2019 400 miljoen dollar per jaar. De synergie is levensnoodzakelijk in een sector die zwaar te lijden heeft onder de fors gedaalde olieprijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content