Marktoverzicht: Aftellen naar ‘Super Wednesday’

© REUTERS

In aanloop naar de belangrijke rentevergaderingen van de Amerikaanse en Japanse centrale bank van morgen, kunnen de beurzen een lichte winst optekenen.

Beleggers rekenen erop dat het monetaire beleid ook na de ‘Super Wednesday’ voldoende soepel blijft. De obligatiemarkten kwamen vandaag tot dezelfde conclusies, want de rentevoeten op lange termijn doken lager. De Duitse overheidsrente op tien jaar werd zelfs opnieuw negatief. De voorbije weken was op de financiële markten twijfel gerezen of de centrale banken nog de overtuiging en de daadkracht hadden om de wereldeconomie te ondersteunen met hun expansief geldbeleid.

De Amerikaanse centrale bank (de Fed) kan zich in elk geval langzaam haasten om de beleidsrente te verhogen. De jongste indicatoren wijzen op een Amerikaanse economie die rustig verder kabbelt, terwijl de belangrijkste inflatiemaatstaf onder de 2 procentdoelstelling van de Fed blijft. Het lijkt er dus op dat de Amerikaanse economie sterk genoeg blijft om de bedrijfswinsten te ondersteunen, maar zwak genoeg is om een eerste renteverhoging door de Fed te verdagen naar december. Dat is voor beleggers het gedroomde scenario.

De Bel-20 won 0,13 procent. Galapagos zet z’n recordrace verder en schreef er nog eens 2,7 procent bij. Ontex (-2,35%) is voor de tweede dag op rij de grootste daler in de Bel-20 uit vrees voor een prijzenslag op de Europese luiermarkt.

Het biotechbedrijf Tigenix (+0,75%) sloot de eerste helft van het jaar af met een kaspositie van 24 miljoen euro. Die positie werd in juli nog versterkt met 25 miljoen euro dankzij een storting van het Japanse Takeda. Daarmee beschikt het bedrijf opnieuw over een vrij comfortabele kaspositie, wat beleggers belangrijk vinden omdat Tigenix in deze fase van zijn bestaan ongeveer 25 miljoen euro cash per jaar verbruikt voor de ontwikkelingen van geneesmiddelen gebaseerd op stamceltechnologie. Het sterproduct is Cx601, dat zijn doeltreffendheid en veiligheid al bewees bij de behandeling van peri-anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. In juli sloot Tigenix een overeenkomst met het Japanse farmabedrijf Takeda, waarbij Takeda de verkooprechten op Cx601 buiten Europa verwierf. Die deal leverde Tigenix de vooruitbetaling van 25 miljoen euro op. Daar kunnen nog eens voor 355 miljoen aan mijlpaalbetalingen plus royalty’s op de verkoop bij komen. Tigenix behoudt de verkooprechten voor de Amerikaanse markt, goed voor 50 procent van de totale markt. Een eerste mijlpaalbetaling van 15 miljoen euro volgt als het Europese geneesmiddelenagentschap groen licht geeft voor de commerciële lancering van Cx601, wat in de tweede helft van 2017 verwacht wordt. In de VS is de weg naar de markt nog langer. Tigenix begint in 2017 de belangrijke fase III-studie die het pad moet effenen voor de goedkeuring in de VS. Het bedrijf zal het geld van Takeda nodig hebben om die oefening tot een goed einde te brengen.

Bij de tankerrederij Euronav (-5,25%) ging het dividend van het aandeel. Daardoor zakt de koers tot het laagste peil sinds oktober 2014.

Gimv (-0,62%) investeert 30 miljoen euro in het Zwitserse Spineart, een producent van medische apparatuur voor vooral rugoperaties. De investeringsmaatschappij heeft nog altijd vrij veel cash ter beschikking om nieuwe investeringen te doen.

Het vastgoedvennootschap Atenor (+0,02%) maakt gebruik van de lage rentevoeten om geld bij te tanken. Het bedrijf haalt via een private plaatsing van obligaties minstens 40 miljoen euro op. Die obligaties bieden een rendement van 3 en 3,5% procent op respectievelijk vijf en zeven jaar. Het geld zal worden gebruikt voor het versterken van de balans en voor nieuwe investeringen. Ook andere vastgoedvennootschappen maakten al gretig gebruik van de gunstige kapitaalmarkten om kapitaal op te halen of kredieten aan te spreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content