Marktomstandigheden blijven voor CMB extreem moeilijk

In de eerste helft van dit jaar bleven de prijzen op de dry bulk markten onder druk staan. De spot Capesize prijs bedroeg gemiddeld 4417 dollar per dag, een niveau dat zelfs niet volstaat om de kosten te dekken. Tijdens het tweede kwartaal gedroeg de markt zich erg volatiel.

De prijs bereikte midden mei een piek boven 7000 dollar per dag op het einde van mei, om vervolgens uit te bodemen op 2500 dollar per dag midden juni. Het gemiddelde bedroeg over de verslagperiode 4357 dollar per dag, of ongeveer evenveel als tijdens het eerste kwartaal.

Dry bulk vloot met 6,40% uitgebreid

Dit jaar werd de dry bulk vloot met 6,40% uitgebreid, waarbij de Theworld Capesize en de Panamax vloot een expansie met 7,90% en 7,40% lieten optekenen.

Wat de Handysize vloot betreft, bleef de expansie beperkt tot een eerder matige 1,70%. De prijzen voor tweedehandsschepen daalden met 10 tot 15%.

Bocimar blijft relatief gezien beschermd tegen de moeilijke marktomstandigheden, maar CBM wordt niettemin toch in toenemende mate blootgesteld aan de spotprijzen.

Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities rekent voor CMB op een EBITDA, EBIT en netto resultaat van 46,10 miljoen dollar, 18,60 miljoen dollar en 8 dollar. Hij heeft een houden-advies voor het aandeel, met een koersdoel van 19 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content