Marktenoverzicht: Trumps ‘vuur en woede’ zet Europese aandelen op verlies

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde vannacht met “vuur en woede, zoals de wereld nooit eerder heeft gezien” voor Noord-Korea. De geopolitieke spanningen zetten de Europese beurzen op verlies.

De EuroStoxx50 verloor 1,3 procent. De Bel-20 kon het verlies nog enigszins beperken. De Brusselse beursbarometer sloot 1 procent lager op 3926,58 punten. De biofarmagroep UCB ging het meeste onderuit van alle Bel-20’ers, met een verlies van 2,7 procent. De inoxproducent Aperam (+1,6%) was de sterkste stijger in de Bel-20. Slechts vier andere aandelen uit de Bel-20 konden uit de rode zone blijven, waaronder bpost (+1%) dat daarmee iets van zijn verlies van gisteren goedmaakte en Ageas (+0,7%) dat met beter dan verwachte halfjaarresultaten kwam.

De nettowinst van de verzekeringsholding Ageas kwam uit op 284 miljoen euro, tegenover 254 miljoen euro verwacht door analisten. De premie-inkomsten stegen met 12 procent, vooral dankzij de groeimotor in Azië en dan met name dankzij de verkoop van levensverzekeringen in China. Het blijft wachten op nieuws over de nieuwe deal die moet uitgewerkt worden rond de schadevergoeding voor de Fortis-gedupeerden.

In België zag de verzekeraar minder premies binnenkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename in populariteit van tak23-levensverzekeringen kon het stilvallen van de verkoop van tak21-levensverzekeringen niet compenseren. Dankzij enkele welgemikte aandelen- en vastgoedtransacties kon de verzekeraar de marge op de levensverzekeringen met gegarandeerd rendement wel opkrikken en de nettowinst uit levensverzekeringen met 6 procent doen stijgen. Bij de schadeverzekeringen kwamen er 2 procent meer premies binnen dan in de eerste helft van 2016 en verdubbelde het nettoresultaat.

Ageas kondigt een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aan, ter waarde van 200 miljoen euro, en vermeldt tussen neus en lippen de impact van de vorige inkoopprogramma’s in het persbericht. “De voorbije zes jaar kochten we het equivalent van 22 procent van de uitstaande aandelen in, wat leidde tot een toename met 28 procent van de winst en dividend per aandeel.”

Ook Ahold Delhaize (-3,2%) koopt volop eigen aandelen in. In december vorig jaar werd een inkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro aangekondigd en dat loopt volop. CEO Dick Boer verwacht dat de aankopen tegen eind 2017 afgerond zullen zijn. Hij suggereert in het persbericht over de halfjaarresultaten dat er daarna misschien nog meer extra’s in zitten voor beleggers. “We verwachten nog altijd 1,6 miljard euro free cashflow te maken dit jaar, na 1,8 miljard euro kapitaalinvesteringen.”

De halfjaarresultaten van deze ex-Bel-20’er werden echter minder gesmaakt door beleggers. Analist Fernand de Boer van Degroof Petercam vat het grosso modo als volgt samen: “Ik ben tevreden over de verkoopcijfers en de marge. Ik ben minder tevreden over de verhoging van de integratiekosten met 30 miljoen euro tot 380 miljoen euro en de 70 miljoen euro aan kosten om de merken in de VS anders in de markt te zetten.” Ahold Delhaize verhoogt wel de verwachte synergiën uit de fusie tot 750 miljoen euro, in plaats van 500 miljoen euro. Die extra 250 miljoen euro zal in de merken geïnvesteerd worden. In de eerste jaarhelft werden al voor 117 miljoen euro kostenbesparingen gerealiseerd.

De bank-verzekeraar KBC geeft donderdag inkijk in het tweede kwartaal. Voorbeurs komt de tankerrederij Euronav met halfjaarresultaten. Nabeurs zijn er resultaten van Jensen-Group, de producent van industriële wassystemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content